Kõuts: Vene vägede koondumine nõuab riigi kohalolekut Ida-Virumaal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kõuts.
Tarmo Kõuts. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Endine kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts arvab, et ajal, mil Venemaa piiri taga vägesid koondab, on õige näidata riigi kohalolekut Ida-Virumaal kas või näiteks sisekaitseakadeemia sinna viimisega.

Ajakirjanduses levis täna uudis ettekandest, mis hoiatab Vene vägede kasvava võimekuse eest Eesti piiri läheduses ja Kõuts ütles ERR Uudistele, et kui vaadata olukorda välja toodud märksõnade põhjal, on siin ainest muretsemiseks küll, sest piiri taha on koondatud hulk relvastust, eriti just kaht tüüpi rakette (maa ja õhk).

Kõutsi sõnul omab suurt tähendust, kui lähedal raketibaasid piiridele asuvad, sest mida ligemal on rakett oma sihtmärgile, seda raskem on teda eemale juhtida või hävitada ja ta avastatakse palju hiljem.

Eriti tasub Kõutsi sõnul tähelepanelik olla Ida-Virumaa hõivamise stsenaariumi suhtes, sest kui on olemas selline võimekus, siis on võimalik vajaduse korral moodustada Lõuna-Osseetia taoline riiklik moodustis.

Seetõttu toetab Kõuts ka ideed viia sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale, kuna igasugune riigi nähtav ja tunnetatav kohalolek, eriti jõustruktuuride poolt, ainult suurendab tema sõnul riigi autoriteeti oma kodanike silmis ja on suunatud olukorra stabiliseerimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles