Michal koliks vanglate juhtimise Ida-Virumaale

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvis asuv Viru vangla.
Jõhvis asuv Viru vangla. Foto: Liis Treimann

Suurendamaks Eesti riigi kohalolekut Ida-Virumaal, arutab valitsus täna plaani viia justiitsministeeriumi vanglate osakond Ida-Virumaale Jõhvi, kuna seal asub ka Viru vangla.


Osakonna kolimise eesmärk lähtub valitsuse Ida-Viru tegevuskavast, milles riigiasutuste viimist sinna piirkonda nimetatakse ühe peamise vahendina. Kuu aja eest tegi oma katse siseminister Ken-Marti Vaher, kelle soov oli viia Ida-Virumaale Tallinnas asuv sisekaitseakadeemia, kuid see idee toetust ei leidnud. Siseministeeriumi arvutuse järgi oleks akadeemia uue hoone ehitus läinud maksma ligi sada miljonit eurot.

Justiitsminister Kristen Michal ütles, et plaan kolida üks ministeeriumi osa Ida-Virumaale on pikka aega õhus olnud ja sellest rääkis oma hiljutisel külaskäigul Ida-Virumaale ka peaminister Andrus Ansip. Täna arutab plaani valitsuskabinet.

«Tajun, et minu kolleegide meelestatus kabinetis on hea,» leidis Michal ja tõdes, et loomulikult oleks odavam jätta kõik nii nagu praegu. Vanglate osakonna kolimine tähendab riigile aastas kuni 350 000-eurost lisakulu. Suure osa summast neelaks inimeste üleviimise motiveerimiseks kuluv palgatõus.

«Oluline on aga järgida valitsuse Ida-Viru strateegiat ja suurendada seal piirkonnas Eesti riigi kohalolekut. See oleks esimeseks sammuks pelgalt sõnadest tegudeni,» ütles Michal. Viru vangla loomine tõi piirkonda 443 töökohta, millest vaid 17 protsenti täidavad venelased.

«Vanglate keskasutuse Ida-Virumaale viimine annab võimaluse noortele inimestele Eesti riigi teenimiseks ja usun, et Priit Kama (justiitsministeeriumi asekantsler, vanglateenistuse juht) juhtimise all kasvaks Eesti vaimu kehtestamine,» nentis Michal.

Jõhvi on Ida-Virumaa linnadest eelisseisus, kuna seal asub Viru vangla ja seega ka teatud hulk valdkonnaspetsiifilise kogemusega ja nõuetele vastavaid spetsialiste. Praeguse vanglate osakonna 29 töötajast oleks valmis Ida-Virumaale tööle asuma kuni kolmandik ehk üheksa inimest. Kuna aga tööjõudu leida on Jõhvis raske, siis plaanitakse värvata ametnikud eelkõige teistest piirkondadest, pakkudes neile head motivatsioonipaketti.

Vastavalt Ida-Virumaa tegevuskavale on justiitsministeerium valmis kaaluma ka kohtulike registrite ning justiitshaldusasjade menetlemise keskuse ümberpaigutamist Ida-Virumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles