Kapo uurija koostöö kriminaalidega

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitseiameti endine tippuurija Indrek Põder tunnistas end 26. aprillil Harju maakohtus süüdi ja sai kokkuleppemenetluse korras karistuseks nelja-aastase vangistuse.
Kaitsepolitseiameti endine tippuurija Indrek Põder tunnistas end 26. aprillil Harju maakohtus süüdi ja sai kokkuleppemenetluse korras karistuseks nelja-aastase vangistuse. Foto: Mihkel Maripuu

Indrek Põdra (33) tutvusringkond oli kriminaalne. Üks põhitegelasi tema erahuvide ajamisel oli Aleksandr Arhipov – organiseeritud kuritegevusega seotud ärimees.


Allilmaliidri Oleg Lvovi lähikondsete sekka kuulunud Arhipovi käekiri operatiivtöötajatega sõbrustamisel oli jõustruktuuridele tuttav juba 1990. aastatest. Alguses lubati säravate silmadega noorele jälitusametnikule kuhjaga infot, siis tulid esimesed kingitused ja hiljem hakkas info juba kurjategijate kasuks jooksma.

Sama skeemi otsa komistas lõpuks Põdergi. Uurimine tõestas, et ta sai altkäemaksu vähemalt 276 198 eurot, millest vahetult tema isiklikku kasutusse jõudis 178 358 eurot. Peale selle nõudis Põder altkäemaksu veel kokku vähemalt 1 577 772 eurot.

Mahitas striptiisibaari kaardipettusi

2009. aasta kevadel leppisid Põder ja V. A. kokku, et viimane maksab talle iga nädal tasu endale kuuluva striptiisiklubi kasumist. Vastutasuks lubas Põder aidata lahendada klubis kaardimakseterminalide tõttu tekkivaid probleeme pankadega ja kaebusi, mis kliendid kaardimaksetega seotud pettuste tõttu politseisse esitasid. Kokku jõudis V. A. Põdrale teenete eest maksta 500 000 krooni.

7. septembril 2010 pidas politsei V. A. kaardimaksetega seotud pettustes kahtlustatavana kinni. Kaks nädalat enne seda teavitas Põhja prefektuuri jälitusinfole juurdepääsu saanud Põder Arhipovi kaudu V. A.-d, et politsei jälgib teda.

Ühel hetkel sai vahi all viibiv V. A. Põdralt nõude – 50 000 euro eest aitab ta mehe vabadusse. V. A. keeldus maksmast ja vabanes vahi alt 2011. aasta juulis. Seejärel edastati V. A.-le Põdra soov saada ATV omanikuks.

Vastutasuks lubas Põder teda poolelioleva uurimisega seoses aidata. 2011. aasta novembris kohtuski Põder V. A.-ga ja lubas ise ühendust võtta, et täpsustada abistamisvõimalusi.

V. A. ostiski Põdrale 6400 eurot maksva ATV.

20 000 eurot tühja lubaduse eest

Aleksandr Avdenjal tekkisid probleemid Eesti ja Venemaa organiseeritud kuritegevusega. 2010. aasta jaanuaris viidi Avdenja kokku Arhipoviga. Tallinnas Raua tänaval asuvas restoranis toimunud kohtumisel osales ka Põder, kes soovis 20 000 eurot selle eest, et aitab politseiametnikuna probleemid lahendada.

2010. aasta veebruari lõpus teatas Arhipov Avdenjale, et tema probleem on lahendatud ning selle eest tuleb neid aidanud politseinikule maksta. Avdenja andis Arhipovile üle 150 000 krooni ja lubas ülejäänu maksta hiljem. 2010. aasta juuni alguses maksiski Avdenja ülejäänud osa ära.

2010. aasta kevadel saatis politsei- ja piirvalveamet Avdenja äripartner A. J.-le teate tulla andma selgitusi Eesti passi saamise asjus. Mures Avdenja pöördus Arhipovi poole. Taas sekkus mängu Põder, kes nõudis sularahana 20 000 eurot. Vastutasuks pidi Põder mõjutama A. J. passi tühistamise menetlust viimasele soodsalt.

1. aprillil edastas Arhipov Põdra kasutuses olevasse e-postkasti A. J. andmed ja Tallinnas D-terminali juures asuvas hotelli Portus söögikohas toimunud kohtumisel räägiti probleemist täpsemalt. 2010. aasta juuli lõpus viibis Avdenja koos Arhipoviga Põdra maakodus Võrumaal. Pärast seda andis A. J. Avdenjale üle Põdra küsitud 300 000 krooni. Sellest hoolimata tühistati 28. septembril 2010 A. J. Eesti pass.

Rahapesu-uurijad said kaela juurdluse

2010. aasta sügisel viis Arhipov Põdra kokku ärimees Oleg Smoliga, kelle kontolt olid organiseeritud kuritegevusega seotud isikud varastanud 1,15 miljonit eurot. Smoli soovis abi varastatud raha tagasisaamiseks ja süüdlaste vastutusele võtmiseks.

10. detsembril omandas Smoliga seotud ettevõte OÜ B osakud. Kümme päeva hiljem arestis politsei- ja piirivalveameti rahapesu andmebüroo (RAB) OÜ B pangakontole laekunud 647 158 eurot. Arhipov ja Smoli teatasid Põdrale, et arestitud raha olid OÜ B kontole kandnud isikud, kes varem Smoli raha omastasid. Põder lubas arestitud raha vabaks korraldada. Kuid töötasuks soovis Põder poolt arestitud rahast.

Põder lasi algatada teenistusliku järelevalve kahe raha arestimisega seotud RAB töötaja üle ning püüdis politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli büroo juhi Meelis Tanieli kaudu mõjutada selle käiku. 23. märtsil 2011 tühistaski RAB OÜ B konto suhtes rakendatud piirangud.

Sama juhtumi raames lubas Põder Smolile, et tema raha omastanud isikute suhtes alustatakse kriminaalasi ja nende Eesti elamislubade asjus alustatakse kontrollmenetlust.
Aitamaks Smolil omastatud raha tagasi saada, kohtus Põder Lätis korduvalt sealse kuritegeliku liidri ja Eestis allilma «ristiisa» Nikolai Tarankoviga.

Kohtumistel allilmaliidritega rõhutas Põder oma positsiooni kaitsepolitseiametis ja nimetas oma huvi eksitavalt ametialaseks. Põder nõudis allilmategelastelt, et nad Smoli raha omastanud isikutele survet avaldaksid, nii et nood selle raha tagasi maksaksid.

Prantsusmaa vutiklubist sai väljapressimise objekt

2010. aasta lõpus pöördus Põder Smoli poole ning selgitas, et viimase tuttava ja endise alluva R. L.-i tegevuse vastu tunnevad huvi Suurbritannia, Prantsusmaa, Belgia ja Eesti eriteenistused. R. L. on seotud 2009. aastal Prantsusmaa jalgpalliklubi RC Strasbourg ostu-müügitehinguga, mille raha pärineb araabia maadest.

Põder soovis, et R. L. tuleks Eestisse ja teeks oma tegevuse kohta ülestunnistuse. Vastasel korral võivat R. L. saada Schengeni viisakeelu. Põdra tegelik eesmärk oli panna R. L. sundolukorda ja kasutada saadavat teavet selleks, et R. L.-ilt hiljem raha nõuda. R. L. koostas seletuse, mille Smoli Põdrale edastas. Põder väitis, et kirja autor on Smoli, kellel võivat samuti probleemid tekkida.

2011. aasta alguses kohtusid Tallinnas D-terminali lähedal asuva hotelli Portus söögikohas Põder, Smoli, Arhipov ja allilmaliider Lvovi abiline Nikolay Kholopovi. Kohtumisel nõudis Põder Smolilt, et too maksaks järgmisel päeval 100 000 eurot. Kui Smoli keeldus, ähvardas Põder teda probleemidega.

Põder käskis R. L.-il Eestist lahkuda, kuna vastasel juhul lubas Põder tema ja ta perekonna vangi panna. Kholopov ja Arhipov käisid hiljem Põdra nõudmisel korduvalt Smolit veenmas, et too maksaks nõutud summa. Smoli nõustus maksma 50 000 eurot. Raha võttis vastu Arhipov.

Kui viimane andis Põdrale üle esimese 20 000 eurot, said Arhipov ja Kholopov Põdralt kumbki vaevatasuks 1500 eurot. Männikul asuvas baaris ülejäänud 30 000 eurot kätte saades oli Põder heldem – siis sai kumbki 3500 eurot.

Väljapressimised seoses elamislubadega

2011. aasta juulis selgitas Põder Smolile, et politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsiooniosakond plaanib põhjalikumat kontrolli väljastatud elamislubade üle ning seepärast jäävad vähemasti kuus Smoli tuttavat ilma neile antud elamisloast. Põder lubas probleemid lahendada, kuid soovis saada 10 000 eurot iga perega seotud firma kohta.
Smoli maksiski Arhipovi kaudu 30 000 eurot.

2011. aasta detsembris laskis Põder Arhipovil organiseerida kohtumise M. L.-iga, kellele antud elamisloa põhjendatust politsei- ja piirivalveametis parajasti kontrolliti. 12. detsembril sõitis Põder koos Smoli ja Arhipoviga Lätisse kohtumisele M. L.-iga. Meestel oli plaan nõuda kaks miljonit eurot mehe ja temaga seotud isikute elamislubadega seotud kontrollmenetluse lõpetamise organiseerimise eest.

Kohtumisel Jurmalas selgus, et M. L.-i ülirikkal isal polegi Eesti elamisluba. Seejärel alandas kolmik nõudmist poole võrra. Põder selgitas, et elamislubade kontrollmenetlust reguleerib Eestis tema, tema politsei sisekontrollis töötav abikaasa ja sisekontrolli juht Taniel. M. L. ei olnud nõus kohe maksma.

Hiljem loobusid Arhipov ja Smoli oma osalusest, kuid Põder jätkas 500 000 euro nõudmist. M. L.-i väitel oli tal vaid 500 000 USA dollarit ja tal oli plaanis tulla 20. detsembril Tallinna asju arutama. See kohtumine jäi ära Põdra vahistamise tõttu 19. detsembril.

Krediidipanga aktsiatüli klaarimine

2011. aasta kevadel asus Smoli nõustama Moskva Panka seoses viimasele kuulunud Eesti Krediidipanga aktsiate ostu-müügitehingu asjaolude uurimisega. Smoli abiliseks info hankimisel sai Põder, kes lubas vajadusel alustada kriminaalmenetlusi aktsiatehingu eest vastutavate isikute suhtes.

Moskva Pangale vastu hakanud Krediidipanga juhtkonna kohta hinnangu andmiseks otsustati moodustada panga nõukogu juurde kontrollkomitee. Selle etteotsa valiti Põdra soovitusel endine kaitsepolitsei Virumaa osakonna direktor ja aastaid eraettevõtluses tegev olnud A. V. Põder kontrollis isiklikul eesmärgil politsei sisekontrolli büroo juhi kaudu kontrollkomiteesse nimetatud isikute andmeid politseiandmebaasist KAIRI.

11. septembril kohtusid Smoli ja Põder Moskva Panga esindajatega Pariisis. Põder lubas kohtumisel hankida politseiametnikuna infot Moskva Panka huvitavate firmade ja tehingute kohta Eesti pankades. Samuti pakkus Põder välja võimaluse hankida kompromiteerivat infot Krediidipanga juhtkonna kohta.

Moskva Pank esitas nimekirja neid huvitavatest firmadest. Põder edastas selle RABis oleva info kontrollimiseks kapo juhtivspetsialistile.

15. oktoobril sõitsid Smoli ja Põder Londonisse uuele kohtumisele. Põder pidi seal esitama Moskva Pangale enda kogutud info, mis osutus üksnes Krediidiinfo kaudu hangitud avalikuks infoks.

Kuus päeva hiljem teatas Põder Smolile, et Moskva Pangast saadud nimekirjast läbib RABi materjale vaid üks firma, kelle kohta on tehtud suurema käibega firmade kohta päringud Lätisse. 21. oktoobril paluti Põdral hankida RABist infot Krediidipanga aktsiatehinguga seotud  off-shore-firma kohta Belize’ist.

Samal ajal kuulis Põder Smolilt, et talle on laekunud Moskva pangast lepingu alusel 300 000 eurot. Mitmesuguste finantsskeemide kaudu jõudis sellest Põdrani lõpuks 110 050 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles