Vähemustest kajastatakse positiivseimalt homosid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna avalikustatud Tallinna Ülikooli teadlaste uuringu kohaselt kajastab Eesti meedia vähemustest kõige positiivsemalt seksuaalvähemusi, seda nii artiklite tooni kui sisu mõttes.

Enam kui veerand seksuaalvähemuste teemalistest artiklitest asetab selle vähemuse positiivsesse valgusse ning iga viies seksuaalvähemuste teemaline artikkel on positiivse tonaalsusega.

Neile järgnevad artikli sisu mõttes puuetega inimesed, moslemid ja asiaadid, keda asetati positiivsesse valgusse veidi enamal kui kümnendikul juhtudest.

Kui rääkida uudiste tonaalsusest, siis järgnevad positiivsuselt seksuaalvähemustele veidi enam kui kümne protsendiga asiaadid ja puuetega inimesed.

Kõige vähem positiivse tonaalsuse või sisuga artikleid kirjutati mustlaste kohta – null protsenti. Paari protsendi peale jäi ka juutide ja mustanahalistega seotud positiivsete uudiste osakaal.

Enim asetati artiklites negatiivsesse konteksti mustanahalisi, mustlasi ja moslemeid – kõiki enam kui pooltel juhtudest. Negatiivset tüüpi artiklites kirjutati enim moslemitest (ligi 60 protsenti juhtudest), neile järgnesid mustanahalised ja moslemid ligi 50 protsendiga.

Uuringu viis läbi Tallinna Ülikool, analüüsides mullu juulist tänavu märtsini Delfis, Eesti Päevalehes, Postimees.ee’s ja Õhtulehes ilmunud artikleid.

Projekti «Teiste sõnadega», mis on osa laiemast rahvusvahelisest meediamonitooringu projektist, tutvustatakse täna konverentsil Tallinnas Õpetajate majas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles