EAKL: majanduskriis tõestab maksupoliitika läbikukkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga.
Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga. Foto: Peeter Langovits.

Majanduskriis tõestab senise eelarve- ja maksupoliitika läbikukkumist, sest tulumaksu langetamine on seadnud riigieelarve ohtlikult sõltuvusse tarbimismaksudest, teatas ametiühingute keskliit.


Valitsus oma kärpekavaga sunnib Eesti majandust järjest suurema jahtumise ja pikaajalise deflatsiooni poole, teatas homme valitsuse kriisikava arutav Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL).

«Vastupidiselt arenenud riikidele, kelle poliitika keskmes on ostujõulise nõudmise toetamine, toovad kavandatud riigieelarve kärped kaasa Eesti majanduse täiendava jahtumise, mis ähvardab pikaajalise deflatsiooniga,» hoiatas keskliit.

Majanduskriis tõestab EAKLi hinnanugl senise eelarve- ja maksupoliitika läbikukkumist. Tulumaksu langetamine ja ettevõtte tulumaksu kaotamine seadsid riigieelarve ohtlikku sõltuvusse tarbimismaksudest ja jätsid valitsuse ilma võimalusest koguda praegustest märksa suuremaid reserve, rõhutas keskliit.

EAKLi juhi Harri Taliga kinnitusel on naiivne ja vastutustundetu poliitikuid vallanud usk, et 10-protsendiline majanduskasv ja ohjeldamatu tarbimishullus jätkuvad igavesti. «Hädavajalik on laiendada maksubaasi ning suurendada riigi tulusid, tõstes nii maksuvaba tulu määra kui ka tulumaksu.»

Liidu kinnitusel on lubamatu valitsuse soov teha põhimõttelisi muudatusi sotsiaalkindlustuses, tuues ettekäändeks eelarvelaekumiste vähenemise. Liit leiab, et taolisi otsuseid saab teha ainult kolmepoolses dialoogis, pärast kõigi alternatiivide põhjalikku arutelu. «Ametiühingute Keskliit on aastaid rõhutanud, et tervishoiu rahastamiseks ei piisa 13 protsendist sotsiaalmaksust,» märkis ametiühingujuht. «Kahjuks pole valitsejad kuulanud terve mõistuse häält ning soovivad, et nende tegematajätmised makstaks kinni töötajate haigushüvitise vähendamisega.»

Keskliit rõhutas, et ka igasuguseid kärpeid tuleb alustada võimupüramiidi tipust ning nimetas parlamendiliikmete kuluhüvitiste vähendamist poole võrra ülimaks silmakirjalikkuseks. «Need tuleb kaotada, nagu ka ministritele palgalisana automaatselt makstavad esindustasud,» teatas EAKL. «Vastasel juhul jäävad viimastel nädalatel seoses majanduskriisiga poliitikute sõnavarasse ilmunud üleskutsed solidaarsusele vaid avalikkusele mõeldud tühjaks sõnakõlksuks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles