Eesti madalad ettevõtlusmaksud on muinasjutt

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eestis tegutsevate ettevõtete maksumäär on 48,6 protsenti, mis ei anna alust muinasjuttudele, nagu oleks meil madalad ettevõtlusmaksud, kirjutab Saldo.


Maailmapanga ja PricewaterhouseCoopersi koostöös valminud uuringust Paying Taxes 2009 selgub, et kui lüüa kokku kõik maksud, mida ettevõtted peavad tasuma, siis selle tulemusega asetub Eesti 181 riigi seas tagasihoidlikule 122. kohale.

Küll on Eesti maksusüsteem suhteliselt heal positsioonil lihtsuselt ja ettevõtjasõbralikkuselt, maailmas oleme selles osas 34. ja Euroopa Liidus 6. kohal.

Uuringu kohaselt on maailma lihtsaima maksusüsteemiga riigid Malediivid, Katar, Hongkong, Araabia Ühendemiraadid, Singapur ja Iirimaa. Kõige raskem on ettevõtjatel Euroopa riikidest makse maksta Valgevenes ja Ukrainas.

Aastatel 2007 ja 2008 alandati ettevõtete tulumaksu 21 riigis. Tulumaks moodustab keskmiselt vaid 13 protsenti ja tööjõuga seonduvad maksud 34 protsenti ettevõtete tasutavatest maksudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles