Tarbijakaitse: laste rõivaste küljest ei tohi midagi rippuda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastele ohtlik rõivaese, mis eemaldati müügist
Lastele ohtlik rõivaese, mis eemaldati müügist Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet meenutab lapsevanematele, et peale sallide võivad mänguhoos lastele ohtlikuks muutuda ka riietest välja rippuvad paelad ja nöörid.

«Esmapilgul võivad nöörid lapse dressipluusi kapuutsil tunduda täiesti ohutud, kuid kui laps läheb näiteks mänguväljakule, võib neist kujuneda suur oht. Ronimispuude, liumäe vms atraktsiooni detaili vahele kinni jäänud paelad võivad põhjustada tõsiseid vigastusi ja kurvematel juhtudel isegi surma,» selgitas ameti kommunikatsiooniekspert Siiri Erala.

Tarbijakaitseamet on sel aastal lasterõivaste ohutust kontrollinud 91 korda, rikkumisi on leitud 42 juhul. Eelmise aasta jooksul tehti sarnaseid kontrolle 161 ja rikkumisi avastati 49 korral. Eelkõige ei vastanudki nõuetele väikelaste rõivad, millel olid kaela piirkonnas või siis kapuutsidel pikad paelad-nöörid, lausus Erala.

Laste üleriiete tootja Lenne OÜ üks omanikke Meeli Leeman tõdes, et aastast 2005 kehtivate Euroopa Liidu nõuete järgi ei tohi lasteriietel olla põhimõtteliselt mitte ühtegi nööri ega muud rippuvat elementi.

Eriti rangelt on keelatud nöörid ja muud rippuvad osad kaelapiirkonnas. «Kapuutsidel ei tohi väljapool olla ühtegi kummi, nii et põhimõtteliselt kapuutsi reguleerimisvõimalusi ei ole,» tõdes Leeman. Nüüd pannakse kapuutsidele pigem äärte sisse kumm, et lapsel lotendava peakattega ebamugav poleks.

Kapuutside puhul on hea, kui see käib rõiva küljest ära trukkidega, aga see pole ka kohustus. «Muidu ei saaks dressipluusidele kapuutse panna, aga nööre ei tohi ka neil olla.» Püksivärvlis võib reguleerimiseks pael olla vaid seespool.

«Need nõuded puudutavad eelkooliealiste laste rõivaid, kuni suuruseni 134, nii et koolilastele see enam ei kehti, nemad ronimispuudel enam ei roni,» rääkis ta.

«Algul need nõuded tekitasid ebamugavust,» nentis Leeman, «aga sellega harjus ära ja nüüd vaadates, mis on juhtunud, tundub, et täitsa õige nõue.»

Lasterõivaid ostes või lapsi riietades tasub ka lapsevanematel ise seda tähele panna, et rõivad ohtlikuks ei muutuks. Näiteks sallide asemel soovitas Leeman lastele panna kaelused, mis ei ripu kuskilt välja.

Tarbijakaitseamet meenutab, et talje ja rinna piirkonnas ei tohi nööride ja paelte pikkus olla rohkem kui 14 cm. Selja taha sõlmimiseks ette nähtud lai vöö või lehv võib olla, kui selle vabade otste pikkus ei ületa 36 cm, kuid ka rõivaste tagaküljelt väljuvad või seal seotavad paelad ei ole lubatud. Keelatud on ka paelad varrukate otstes.

Õlapaelad on lubatud vaid siis, kui nad on konstrueeritud rõiva pikendusena või on rõiva esi- ja tagaküljele kinni õmmeldud. Nende vabad otsad ei tohi olla pikemad kui 75 mm, maksimaalselt sama suur võib olla neist moodustatud silmus.

Ka pükste krookpaelad ning allosas olevad funktsionaalsed ja dekoratiivsed nöörid peavad olema täiesti rõiva sees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles