Prantsusmaa tulevane president peab siluma suhteid ELiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse lipp
Prantsuse lipp Foto: SCANPIX

Sõltumata sellest, kes võidab pühapäeval Prantsuse presidendivalimised, peab ta siluma suhteid Euroopa Liiduga, kuid tasakaaluka kasvupoliitika toetajana teeks François Hollande seda võimupositsioonilt.

Seda arvab juhtiv Euroopa Liidu analüütik Janis Emmanouilidis, kelle hinnangul on poliitilised arutelud kogu eurotsoonis ja ELis muutunud.

«Ka Angela Merkelile avaldatakse survet ja Saksa valitsus näeb pärast 2013. aastat teistsugune välja,» ütles Emmanouilidis AFP-le pärast Hollande’i ja ametisoleva riigipea Nicolas Sarkozy teledebatti.

Enamik kommentaatoreid leidis, et debatt tugevdas Hollande’i positsiooni.

Akadeemikud ja suurem osa meediast tunnistab, et Euroopa on ristteel ning kärpekavavastased meeleolud koguvad mandril hoogu.

Hollande väidab, et tal on tugev mandaat uueks «kasvupaketiks», mida paljud peavad vajalikuks olemasoleva, väidetavalt liialt kärbetele rõhuva fiskaalleppe korrigeerimiseks.

Selle keskne osa on Euroopa Investeerimispanga rahastuse suurendamine, ehkki ainuüksi sellest asjatundjate veenmiseks ei piisa.

«Prantsusmaa maksab pärast neid valimisi ELis oma hinda,» ütles Schuman Foundationi mõjukas analüütik Jean-Dominique Giuliani AFP-le.

Kogu kampaania vältel rääkisid mõlemad kandidaadid Euroopast vaid negatiivses võtmes ja sellel on pärast valimisi tagajärjed, arvas ta.

«Me nägime, kuidas president Nicolas Sarkozy ähvardas Prantsusmaa viisavabast Schengeni piirkonnast välja viia, samuti on probleeme Euroopa kaubanduspoliitikaga,» märkis Giuliani.

«Arvestades Hollande’i nõudmist fiskaallepet muuta, on «kildude kokku korjamine» veel pehmelt öeldud selle kohta, mida teha tuleb,» ütles ta.

Diplomaatide sõnul on töö sellel suunal juba hoos.

«Me näeme sotsialiste peaaegu iga päev,» ütles üks Lääne diplomaat. «Me ei muretse president Hollande’i seisukohtade pärast.»

Merkel asus koos Sarkozyga töötades juhipositsioonile, mis põhjustas ELi pealinnades pahameelt. Nüüd arvatakse, et uus jõudude vahekord pakub võimaluse uueks alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles