Muinsuskaitsjad ja aardeotsijad on hakanud koostööd tegema

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövahendid.
Töövahendid. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Arheoloogiahuviline Mihhail Stadnik leidis Jõhvi lähedalt Puru külast Liivi sõja aegse aarde. Muinsuskaitsjad on hakanud metallidetektoriga aardeotsijatega koostööd tegema ja nii on see leid õnnelikult jõudnud Tallinna Ülikooli ajaloo instituudi arheoloogide uurimislauale.

Inimesed, kes metallidetektoriga aardeid otsivad, tekitavad mõnes ajaloolases õudusvärinaid, paraku on sellist tegevust keeruline takistada, sestap hakkas muinsuskaitseamet korraldama kursusi, kuidas aardeotsija leiu puhul käituma peaks, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mihhail Stadnik on metallidetektoriga aardeid otsinud neli aastat, aga neljapäeva õhtul Puru küla lähedalt põllult leitud laegas oli tema esimene aardeleid. «Kaevasime ja siis tuli maa seest üks ehe välja, helistasime kohe arheoloogidele, meile õpetati nii klubi Kamerad kursustel,» selgitas ta.

Aardeleidu uurib arheoloog  Mauri Kiudsoo, kelle sõnul on tegemist 16. sajandi teisel poolel ehk Liivi sõja käigus maapõue jäänud aardega, mis koosneb valdavalt ehetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles