Vaher: kapo ei süüdista Toomi seadusevastases tegevuses

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei aastaraamat
Kaitsepolitsei aastaraamat Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Siseminister Ken-Marti Vaher kinnitas riigikogu keskerakondlasest saadikule Yana Toomile, et kapo aastaraamatus ei süüdistata teda seadusevastases tegevuses.

«Aastaraamatus kirjeldatu ei süüdista Teid seadusevastases tegevuses, kuid juhib avalikkuse tähelepanu asjaolule, et Teie oma tegevusega toetate Venemaa Föderatsiooni nn kaasmaalaspoliitikat,» kirjutab siseminister oma vastuses Yana Toomile, kes varem töötas Tallinna abilinnapeana.

Ministri sõnul ei ole Venemaapoolne kaasmaalaspoliitika käsituse peamine eesmärk kultuurilise sideme säilitamine ja kodumaale tagasikutsumine, vaid teatud inimrühmadega manipuleerides nende asukohariigi suveräänsete otsuste võimalik mõjutamine.

Vaheri kinnitusel ei tulene kaitsepolitseiametilt saadud andmete kohaselt survestamine koostöös Inimõiguste Teabekeskusega mitte Toomi üksikutest tegevustest, vaid nähtub kogumina tema avalikest väljaütlemistest ning tegevustest. Vaher loetleb oma vastuses mitmeid Toomi esinemisi ja artikleid Eesti meedias.

«Ülaltoodust tulenevalt väljendati Kaitsepolitseiameti aastaraamatus seisukohta, et Teie aktiivne ja jõuline tegevus koostöös Inimõiguste Teabekeskusega on kogumina vaadeldav kui Tallinna vene koolide juhtkondade ja hoolekogu liikmete survestamine sellel eesmärgil, et nad esitaksid Tallinna Linnavolikogule taotlusi vene õppekeelega jätkamiseks ka pärast 2011. a 1. septembrit, mil venekeelsed gümnaasiumid pidid õpetama 60 protsenti õppeainetest eesti keeles,» selgitas Vaher.

Ta lisas, et selline tegevus on kattuv Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuse prioriteetidega lähiriikides, milleks on Nõukogude Liidu venestuspoliitika osana loodud venekeelse haridussüsteemi ja vene keele eristaatuse säilitamine.

Vaheri sõnul tuleb kaitsepolitseiameti aastaraamatu kontekstis väljendit – survestama - mõista kui tegevuste kogumit, mis hõlmab endas ametikohast tulenevate ning võimu positsioonilt tehtud üleskutsete ja abilinnapea ootuste avalikku edastamist koolide hoolekogudele nii meedia vahendusel, konverentsidel, seminaridel kui ka koosolekutel. Väljend - koostöö Inimõiguste Teabekeskusega - osundab samaaegsetele ja sisuliselt kattuvate eesmärkidega tegevustele. «Kaitsepolitseiameti aastaraamatus ei väideta, et Te olete mõjutanud koostöös Inimõiguste Teabekeskusega Tallinna vene koolide hoolekogusid ähvarduste või vägivallaga taotlusi esitama.» seisab vastuses.

Siseminister tuletab Toomile meelde, et Tallinna abilinnapeana laienes talle avaliku teenistuse seaduse regulatsioon, mille kohaselt teenistuja peab oma teenistuskohustusi täitma täpselt, õigeaegselt, kohusetundlikult, otstarbekalt ja omakasupüüdmatult, lähtudes avalikest huvidest. Samuti on ametnik kohustatud muuhulgas lähtuma avaliku teenistuse eetikakoodeksist.

«Seega, oma ametialases tegevuses abilinnapeana oli Teil kohustus järgida sealhulgas ka avaliku teenistuse eetikakoodeksi põhimõtet, et ametnik järgib oma tegevuses kodanikelt mandaadi saanud poliitikute ehk seadusandja õiguspäraselt väljendatud tahet. Sätestab ju Riigikogu poolt vastuvõetud põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, et 1997. aastal algab üleminek eestikeelsele aineõppele gümnaasiumiastmes ning 2011/2012 õppeaastaks õpetataks kokku eesti keeles 60 protsenti minimaalsest kohustuslikust kursuste arvust. Kohaliku omavalituse ühe tippjuhina olite vastutav riigipoliitika elluviimise eest.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles