Korgijoogi toorained lisatakse narkootiliste ainete nimekirja

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega lisatakse narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja 1,4-butaandiool (1,4-BD) ja gammabutürolaktoon (GBL), mida kasutatakse GHB ehk korgijoogi tootmiseks.

Eelnõuga luuakse võimalus lisada narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja keemilised ühendid, mille käitlemine on keelatud üksnes siis, kui eesmärk on isikule narkojoobe tekitamine, seisab seletuskirjas.

Inimorganism saab ise GHB valmistamisega pärast GBL ja 1,4 BD suukaudset manustamist minuti jooksul hakkama ja nii mõjud organismile kui ka riskid tervisele on sarnased psühhotroopsele ainele GHB. Mõjuv doos on 1ml. GBL ja 1,4-BD tekitavad suukaudsel manustamisel eufooriat, pidurdus kaob. Iiveldustunne on tugevam kui GHB puhul. Ainete üledoos viib kooma, bradükardia (süda lööb ebatavaliselt aeglaselt) ja hüpotermiani (alajahtumine).

«Kui vaadata rahvastikuküsitluse andmeid, siis suure tõenäosusega osa neist inimestest, kes ütlesid, et on tarvitanud korgijooki ehk GHBd, võisid olla tegelikult GBLi või 1,4-BD tarvitajad, kuna organismis muutub see GHBks ja toime on sarnane. Tõenäoliselt ei tea korgijoogi (GHB) ostjad/tarvitajad alati, mida neile selle nimetuse all müüakse, just sarnase efekti tõttu,» kirjutavad eelnõu koostajad.

Vägistamisrohi

GHB/GBLi eriline oht rahva tervisele tuleneb selle nn meedianimetusest «vägistamise rohi». GHB/GBLi seostatakse rahva seas kõige enam just seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega.

Tüüpjuhul sokutatakse ööklubides ohvri märkamata tema jooki vedelal kujul GHBd/GBLi, mis muudab inimese apaatseks ja lõpptulemusena viib ta sügavasse häirimatusse unne. Erinevate riikide kogemustele tuginedes on aga GHB/GBLi tarvitamisega seotud seksuaalse kuritarvitamise juhtumeid raske tuvastada ja need on alaraporteeritud just seetõttu, et ohver ei saa alguses aru, mis temaga juhtunud on ning hiljem on raske tema organismist nimetatud uimasteid tuvastada (GHB/GBL pole uriinis tuvastatav enam pärast 12 tundi).

Samuti on GHB/GBL sagedasti seotud alkoholi koostarvitamisega, mis teeb seksuaalse kuritarvitamise tõestamise veelgi raskemaks.

GHB/GBLi tarvitamise tagajärjed on tugevasti seotud võetava doosi suurusega. Üledoseerimine GHB/GBLi puhul on väga lihtne. Tarvitamise negatiivsed kaasnähtused on kõhuvalu, krambid, iiveldustunne, oksendamine, agressiivne käitumine, ataksia  (koordinatsioonihäire), poolunisusest kuni sügavasse unne langemiseni, hüpotermia, juhuslikud kroonilised liigutused, hallutsinatsioonid, amneesia, kooma, hingamiselundite seiskumine ja ka inimese surm. «Seetõttu on põhjendatud nii GBL kui 1,4-BD lisamist narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja,» leiavad eelnõu koostajad.

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on mitmete politseiasutuste menetluses olnud viimaste aastate jooksul kriminaalasju, kus kahtlustatavad on ülekuulamisel kinnitanud, et on manustanud GBLi, saavutamaks narkootilist joovet, mis nende sõnul sarnaneb GHB tarbimisel saavutatud joobele. Samuti kasutatakse Eestis GBLi ja 1,4-BDd GHB illegaalseks tootmiseks. Eestis on avastatud mitmeid illegaalseid GHB-laboreid.

Maksu- ja tolliameti andmetel toimub väikestes kogustes GBLi tellimine internetist ning see toimetatakse kulleriteenuse ja posti kaudu kohale Hollandist, Soomest, Suurbritanniast või Poolast.

Mullu avastas maksu- ja tolliamet 135,5 liitrit GBLi, mis on viimaste aastate suurim kogus. Tunamullu avastati 103,5, 2009. aastal 114,5 ning 2008. aastal 81,3 liitrit GBLi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles