Klooga elanikud lõpetavad «daatšamajanduse»

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Harjumaal Kloogal hävitavad talgulised homme garaažide ümber Vene sõjaväest ajal tekkinud «daatšade» jääke ja prahti.

Garaažide tagusel alal olid Vene sõjaväelaste «daatšad», mille elanikud kasutasid sealset looduslikku karjääri prügi kogumiseks. «Oleme selle kenasti kokku kogunud ning ladustanud ning loodame selle korralikult ära toimetada,» ütles talgujuht Katrin Öövel.

«Aja möödudes on seda prahti kokku kraabitud, ära viidud, osaliselt lihtsalt auku topitud,» rääkis talgujuht Katrin Öövel. Koristama asudes ei olnud elanikel aga õrna aimugi, kui palju seda kõike on, rääkis ta. «Kui koristama hakkasime, pidime sealt prahti praktiliselt välja kaevama – seal oli looduslik karjääriauk ja eks sinna oli siis lükatud.»

Suur osa tööst tehti ära enne talve, praht tõsteti hunnikutesse ja virnadesse, nüüd tuleks see konteineritesse tõsta, äravedu on tellitud.

Öövel lootis, et nüüd saab piirkond vanast prahist täitsa korda. «Ei taha enam seda prahti,» naeris eestvedaja. «Pärast tahame ala ikka muru alla panna ja ilusaks teha, aga seda saame teistel nädalavahetustel teha,» oli Öövel hakkaja.

Ööveli sõnul on töödele registreerunud 17 inimest, kellest piisab kindlasti – ehkki alati võiks ka rohkem olla. «Kes teeb, see teeb niikuinii, vägisi ei sunni me kedagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles