Kiviselg: ajateenistuse lühendamisest on veel vara rääkida

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonel Ants Kiviselg.
Kolonel Ants Kiviselg. Foto: Peeter Langovits

Kaitseväe peastaabi ülema asetäitja, kolonel Ants Kiviselg ütles, et kaitsevägi kaalub ajateenistuse intensiivistamise võimalusi pidevalt, kuid ajateenistuse lühendamisest on lähiaastatel vara rääkida.

Kiviselja sõnul on kaitsevägi viimase viie aasta jooksul ajateenijatele olulistesse valdkondadesse, nagu toit, korralik riietus ja mõistlik väljaõppeprotsess, pidevalt panustanud.

«Ajateenijad on varustatud palju mugavama, soojema riietusega ja ka olmetingimused selle aja jooksul enamikus väeosades paranenud. Jätame siin välja Tallinna piirkonna, kus on olnud vaid mõningaid arenguid, näiteks Staabi- ja sidepataljonis,» ütles Kiviselg.

Täiustatud on ohvitseride väljaõpet ja loodud kaitseministeeriumi ja kaitseväe ühine töörühm, kes tegeleb pidevalt ajateenistuse küsimustega.

Sealhulgas on kaitsevägi andnud kaitseressursside ametile soovitusi, milliseid noormehi nad tahaksid ajateenistuses näha. Seda on mõistlik teha, sest kogu aastakäigu noormeeste kutsumiseks ajateenistusse pole riigil ressurssi ega kaitseväel võimalusi. Nii otsitakse ajateenistusse eelkõige neid, kes juba varem motiveeritud on.

«Eesti soov püüda ajateenistusest läbi õpetada kogu aastakäik jääb tegelikult meie piiratud ressursi taha – see nõuab kasarmuid, varustust, palju rohkem inimesi. See nõuab ka tunduvalt suuremat reservarmeed, aga paraku Eesti riigi ressurss seda ei võimalda seda ja me oleme praegu optimaalsel tasemel,» ütles Kiviselg.

Koloneli sõnul on ajateenistust kindlasti võimalik intensiivsemaks muuta, kuid õppe lühendamine ei ole praegu mõeldav. «On rida erialasid, kus praktika pool on niivõrd palju pikem, et seda kogemust ei omanda piisavalt hästi, kui kogu väljaõppepakett lühemate kuude sisse mahutada. Sellised on näiteks juhiõpe, jaoülemate koolitus, aga ka spetsiaalse tehnika juhid.»

Ajateenistuse lühendamise võimalused tulevikus selgitab välja analüüs. «Sellel ega järgmisel aastal seda kindlasti ei juhtu, sest ajateenistuse pikkus on seotud paljude muude protsessidega, näiteks nagu reservõppekogunemised ja ka Kevadtorm, mis on hästi välja kujunenud ja sobitunud praegusesse mudelisse.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles