Vaatlejad: Ukraina ei oodanud Läänelt nii karmi reaktsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõmošenko toetajate telklaager Lvivis.
Tõmošenko toetajate telklaager Lvivis. Foto: SCANPIX

Ukraina ei oodanud, et Lääs reageerib nii vihaselt vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko kohtlemisele, samas ei kavatse võimud ummikseisust väljapääsu otsida, kinnitasid reedel poliitikavaatlejad.


«Ukraina on jõudnud ummikseisu, millest on raske välja pääseda,» ütles Carnegie keskuse Euroopa osakonna esindaja Olga Šumõlo-Tapiola. «Ukraina võimulolijate loogikat on tavamõistuse seisukohalt raske mõista.»

Mullu oktoobris ametivolituste väidetava ületamise eest seitsmeks aastaks vangi mõistetud Tõmošenko tõstis eelmisel kuul võimudega vastasseisu panuseid, alustades näljastreiki ning väites, et vangivalvurid peksid teda.

Tõhusa PR-masina tegevus, mille esindusisikuks on opositsiooniliidri Londoni ärikoolis hariduse saanud tütar Jevgenia, on kaasa toonud Lääne, esmajoones Saksamaa karmi reaktsiooni, ning selgelt tabas see Janukovitši valitsust ootamatult.

Ukraina jaoks oleks jalgpalli Euroopa meistrivõistluste fiaskoks muutumise vältimiseks ilmselgeimaks võimaluseks nõustuda Tõmošenko ravilesuundumisega Saksamaale või Venemaale. Ent Janukovitš pole seni ilmutanud ühtegi järeleandmise märki, öeldes, et ta ei saa õiguslikesse protsessidesse sekkuda. Samuti ei tundu, et ta laseks oma rivaalil hakata mängima välismaale eksiili sunnitud tagakiusatud oponendi rolli.

Ukrainal on jalgpalli EM-i abil unikaalne võimalus end reklaamida, matšid peetakse nii pealinnas Kiievis kui ka Lvivis, Donetskis ja Harkivis.

«Keegi ei oodanud, et Saksamaa sellise kära üles keerab,» ütles Ukraina presidendile lähedane allikas AFP-le, mööndes, et administratsioon ei ole välja mõelnud, kuidas kriisi lahendada.

«Halvimaks võimaluseks oleks lasta Tõmošenko ravile Saksamaale, sest ta annaks otsekohe tuhat intervjuud,» ütles nimetuks jääda soovinud allikas.

Kiievi Poliitilise analüüsi kooli direktor Oleksei Garan märkis AFP-le, et võimud ei reageeri, vaid vastupidi, lükkavad olukorda ummikseisu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles