Jaapan sulgeb viimase tuumareaktori

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomari tuumaelektrijaam Hokkaidol.
Tomari tuumaelektrijaam Hokkaidol. Foto: SCANPIX

Jaapan sulgeb sel nädalalõpul viimasegi tuumareaktori ja nii jääb riik esmakordselt pärast 1970ndaid mõneks ajaks tuumaenergiata.

Hokkaido saarel suletavas Tomari tuumajaama kolmandas reaktoris hakatakse tegema hooldustöid, mis kestavad paar kuud, vahendas AFP. Pärast seda võib reaktori taas tööle panna.

Jaapanis on kokku 54 reaktorit, mis enne mullu märtsiks juhtunud Fukushima katastroofi tootsid kolmandiku vajalikust elektrienergiast.

Nüüd kardetakse riigis energianappust. Ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) pelgab tuumaenergiast loobumise mõju maailma suuruselt kolmandale majandusele.

Peaminister Yoshihiko Noda on teinud ettepaneku panna riigi lääneosas suvel nõudluse suurenedes tööle kaks reaktorit. Need toodaksid elektrit Osaka ja Kyoto jaoks.

Energiafirmade prognoosi järgi ületab suvel nõudlus pakkumise kohati viiendiku võrra.

Keskkonnakaitseorganisatsioon Greenpeace väiteid energianappust ei usu, vaid ärgitab riiki pöörama suuremat tähelepanu taastuvenergiale.

Täna on Jaapanis leidnud aset mitmeid tuumaenergia vastu suunatud meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles