Õppurid ja lapsevanemad kutsuvad üles reformi lõpphääletusega ootama

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilased Toompeal kõrgharidusreformi vastasel meeleavaldusel.
Üliõpilased Toompeal kõrgharidusreformi vastasel meeleavaldusel. Foto: Toomas Huik

Eesti Lastevanemate Liidu, Eesti Õpilasesinduste Liidu ja Eesti Üliõpilaskondade Liidu ühisavaldus kõrgharidusreformi teemal kutsutakse riigikogu üles kõrgharidusreformi eelnõu lõpphääletust edasi lükkama, kuni parlamendi kultuurikomisjon on jõudnud põhimõtteliselt läbi arutada tudengite õppetoetuste süsteemi muutmise.

«Hetkel ei taga reformikava seda, et tudengid saavad tulevikus pühenduda õpingutele ja perede rahaline koormus väheneb, selle asemel on oht, et väheneb hoopis vähemkindlustatud noorte ligipääs kõrgharidusele,» öeldakse avalduses.

«Rõhutame, et demokraatlikus ühiskonnas on ulatuslike reformide tegemisel äärmiselt oluline kaasata ja reaalselt arvestada asjasse puutuvaid huvirühmi. Hoolimata mitmete poliitikute vastupidistest väidetest, ei ole seda kõrgharidusreformi eelnõu puhul tehtud. Kuigi sarnaseid ettepanekuid on teinud mitu huvirühma, on neid ikkagi ignoreeritud. Sellist praktikat ei saa nimetada tasakaalupunkti leidmiseks, nagu väidavad poliitikad, pigem on tegu reformi pealesurumisega,» rõhutavad katusühendused.

«Soovime, et reformikava koostataks terviklikuna ja et teisi sellesse reformi puutuvaid eelnõusid menetletaks koos. Tasuta õppe kehtestamine koos kõrgendatud nõuetega tudengeile ei saa tuua head, kui selle kõrval pole korralikku tudengite tugisüsteemi koos vajaduspõhiste õppetoetusteta. Hetkel tahab riigikogu vastu võtta ühe seaduse, jättes arvestamata selleks vajalike õppetoetuste ulatust ja suurust,» leiavad liidud oma avalduses.

«Palume riigikogul olla nõudlikum ka valitsuse suhtes, kes pole siiani suutnud esitada õppetoetuste eelnõud, kuigi haridusminister lubas seda juba eelmise aasta sügiseks. Peaminister rõhutas sel nädalal valitsuse pressikonverentsil, et tudengite õppetoetuste fond peaks lähematel aastatel kasvama kahekordseks. Samas möönis ta, et raha selleks pole veel leitud. See seab aga tugevalt kahtluse alla, et kõrgharidusreform saavutab lubatud eesmärgid,» öeldakse ühisavalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles