Ringkonnakohus arutas Rakvere linnapea ametikuritegu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnapea Andres Jaadla.
Rakvere linnapea Andres Jaadla. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tartu ringkonnakohtus toimus täna istung Rakvere linnapea (Reformierakond) Andres Jaadla (47) kriminaalasjas, milles Viru maakohtus tehtud otsuse vaidlustasid nii prokurör kui kaitsja.

Viru maakohtu 16. veebruari otsuse, mis mõistis Andres Jaadla ametikuriteos süüdi, vaidlustasid teise astme kohtus Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kask ja Jaadla kaitsja vandeadvokaat Kaarel Kais, teatas kohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Prokurör palus maakohtu otsus osaliselt tühistada ja saata kriminaalasi huvide konflikti puudutavate episoodide osas uue kohtuotsuse tegemiseks Viru maakohtule samas kohtukoosseisus.

Jaadla kaitsja Kaarel Kais palus aga tühistada maakohtu otsus mehe süüditunnistamist puudutavas osas ja teha õigeksmõistev otsus. Samuti palus kaitsja tühistada maakohtu otsus menetluskulude jaotuse kohta ning jätta kõik menetluskulud riigi kanda. Kaitsja palus, et juhul kui ringkonnakohus ei pea võimalikuks asjas uue otsuse tegemist, tühistada maakohtu otsus täies ulatuses ja saata asi uueks arutamiseks esimese astme kohtule.

Ringkonnakohus teeb oma otsuse teatavaks 14. mail.

Viru maakohus tunnistas Andres Jaadla süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadva rikkumise eest ning mõistis talle rahalise karistuse summas 22 536 eurot. Samuti mõisteti Jaadlalt välja menetluskulud kogusummas 476,49 eurot.

Süüdistuse kohaselt pani Jaadla aastatel 2007-2008 linnapeana oma töö- ja teenistuskohustuste täitmise raames korduvalt toime erinevaid korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumisi.

Teda süüdistatakse linna esindajana tema endaga seotud äriühingutega OÜ Kesklinna Pargid, OÜ Rakvere Elamuhooldus ja Rakvere Linnahoolduse OÜ tehingute tegemises või ka antud äriühingute majandushuve oluliselt mõjutavates küsimustes linnavalitsuse istungitel otsuste tegemises osalemises.

Korruptsioonivastase seaduse kohaselt oleks Andres Jaadla pidanud ennast taandama temaga seotud ettevõtetega seotud küsimuste lahendamisest ja mitte osalema linnapea ning linnavalitsuse liikmena nimetatud otsuste tegemises. Samuti poleks ta tohtinud temaga seotud ettevõtetega sõlmida lepinguid. Kuna tehtud tehingute maht ületas igal üksikul juhul vähemalt sajakordselt tollal kehtivat kuupalga alammäära ning Andres Jaadla osalusel tehtud otsused mõjutasid olulisel määral antud äriühingute majanduslikke huve, on Andres Jaadla tegevus vaadeldav kriminaalkuriteona karistusseadustiku paragrahvi 3001 lõige 1 mõttes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles