Rikkumine võib algaja sohvri taas eksamile viia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil juhilubade vahetusse suunav silt ARK Tartu büroos.
Pildil juhilubade vahetusse suunav silt ARK Tartu büroos. Foto: Ove Maidla

Autoregistrikeskus (ARK) soovitab uude liiklusseadusesse lisada sätted, mille järgi esmase juhtimisõigusega autojuht peaks teatavate liiklusrikkumiste korral taas ARKi eksamitele minema, rasked rikkumised tooksid aga kaasa järelkoolituse.


ARKi peadirektori asetäitja Juhan Kaarpalu sõnul soovib ARK kehtestada mopeedi juhiloa ja esmase juhiloa taotlejatele senisest rangemad nõudmised seoses eelneva liikluskäitumisega.



«Näiteks mopeedi juhiluba ja esmast juhiluba ei saaks taotleda isik, kellel on kehtiv karistatus mootorsõiduki alkoholijoobes juhtimise eest. Lisaks ei väljastata esmast juhiluba, kui isikul on kehtiv karistus korduvate rikkumiste eest või on teda karistusseadustiku alusel karistatud liiklussüütegude eest,» seletas Kaarpalu.



Tema sõnul näeb eelnõu ette ka muudatust, mille järgi väljastatakse esmase juhiloa omanikule, keda on liikluseeskirja rikkumise eest karistatud, tavaline juhiluba alles pärast korduseksamit. «Kui aga on tegemist raskemate rikkumistega, mille korral juhtimisõigus on peatatud, järgneb esmase juhiloa tühistamine ning uuesti saab esmast juhiluba taotleda pärast järelkoolitust,» ütles Kaarpalu.



Kavas on kaasata järelkoolitusele psühholooge, kuid alkoholisõltuvuse tuvastamisel ka erialaarste.



Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi veondus- ja liiklustalituse peaspetsialisti Eero Aarniste sõnul tegi ka siseministeerium uue liiklusseaduse eelnõusse mitu ettepanekut.



Nii pani siseministeerium ette, et esmast juhiluba ei väljastata, kui juhiloa taotlejal on kehtiv karistus liiklusrikkumiste eest. Ka tuleks siseministeeriumi hinnangul pikendada esmase juhiloa kehtivusaega seniselt kahelt aastalt kolmele.



Esmase juhiloa tohiks ministeeriumi arvates juhiloa vastu vahetada vaid siis, kui taotlejal pole kehtivaid liiklusrikkumisi. Nendeks rikkumisteks on märgitud eksimused, millega kaasneb liikluses ohuolukord, aga ka liikluskuriteod. (BNS)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles