Põhiharidusega abipolitseinikuks varsti ei pääse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Uus eelnõu nõuab, et abipolitseinikuks soovijal peab olema vähemalt keskharidus ning eesti keelt peab ta oskama sama hästi kui politseinik.

Abipolitseinikuks võib võtta 18-aastaseks saanud vähemalt keskharidusega Eesti kodaniku, kes valdab eesti keelt politseiametnikele ettenähtud keeleoskustasemel ning vastab abipolitseiniku kutsesobivuse nõuetele, seisab kooskõlastusringile saadetud eelnõus.

Praegu võis abipolitseinikuks saada ka põhiharidusega isik, kuid seadusemuudatuse koostajate hinnangul peaks abipolitseiniku  ülesannete keerukusest tulenevalt ka talle laienema politseinikuga sarnane miinimumharidusnõue ehk keskhariduse nõue. Nõutava hariduse tõendamiseks tuleb abipolitseinikuks kandideerijal esitada ka koolilõputunnistus.

Eesti keel olgu suus

Samuti nõutakse abipolitseinikult politseinikuga samal tasemel eesti keele oskust, kuna politsei tegevuses osalemise ajal on ta riigivõimu esindaja, kelle seaduslikud korraldused on täitmiseks kohustuslikud.

«Seetõttu on vajalik, et abipolitseinik, suheldes vahetult isikutega ja andes neile ka korraldusi, oleks võimeline ennast selgelt ja arusaadavalt väljendama, et korralduse saanud isik oleks suuteline sellest aru saama,» selgitatakse keelenõuet seletuskirjas.

Sõltlasi ei võeta

Eelnõuga nähakse ette üldised tervisenõuded, millele abipolitseinik peab vastama. Tal ei tohi esineda sõltuvust alkoholist, narkootilise või psühhotroopse aine kasutamist, samuti psüühikahäiret, raskekujulist isiksuse- või käitumishäiret ning olla sellist füüsilist puuet, mis takistab tal ülesannete täitmist. Soovija peab enne abipolitseinikuks kandideerimist läbima tervisekontrolli ning ka hiljem tuleb regulaarselt läbida tervisekontroll perearsti juures.

Tervisekontrolli eest tuleb abipolitseinikul ja abipolitseinikuks astuda soovijal ise maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles