Ringhäälingunõukogusse said Luik, Nõgene, Tamm ja Uudelepp

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu nimetas kultuurikomisjoni ettepanekul Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogusse Mart Luige, Paavo Nõgene, Rain Tamme ja Agu Uudelepa.

Kultuurikomisjon valis nõukogu uued liikmed välja kokku kaheksa kandidaadi seast. Komisjoni liige Paul-Eerik Rummo tõi küsijate palvel esile, et kandidaatide seas oli ka kaks naist, kuid valikuid ei tehtud soost lähtudes.

Küsimusele, kas valitud on parempoolse või vasakpoolse vaatega, vastas Rummo, et poliitilised liikmed on eraldi riigikogu liikmete hulgast nimetatavad ning ülejäänute parteiline kuuluvus ei tohiks mängida mingit rolli. Rummo lisas, et valituks osutunud kandidaadid said oluliselt rohkem hääli, kui ühe või teise partei esindatus kultuurikomisjonis.

Riigikogu liikmed tundsid huvi ka nõukogusse nimetatavate hariduse kohta. Selgus, et kui ülejäänud kolmel on kõrgharidus olemas, siis Paavo Nõgenel on see alles omandamisel ning eeldatavasti saab ta kõrgkooli diplomi kätte juunis.

Keskerakonna liige Kadri Simson tundis huvi, mida pandi kultuurikomisjon süüks ringhäälingunõukogu senisele esimehele [Hagi Šeinile] – kuivõrd et ta kandideeris tagasi, pidi Simsoni hinnangul talle midagi ette heidetama, et teda tagasi ei valitud. Rummo sõnas, et hääletus oli salajane, seetõttu ei osanud ta küsimusele vastata.

Sotsiaaldemokraat Marianne Mikko sõnul tekitasid väljapakutud kandidaadid fraktsioonis kõhkusi ja kahtlusi palju. «Ma ei räägi sugugi sellest, kas rahandusvaldkonna spets on ka rahvusringhäälingu asjatundja. Olles olnud juba viis aastat asjatundja, pole kahtlust, et mees saab ka järgmistel aastatel hakkama,» viitas Mikko ka varem nõukogusse kuulunud Rain Tammele.

«Ma ei räägi sellest, kas Norra meediakontserni Eestis esindav mees saab üldse nõukogus olla seaduse järgi, mille sätte kohaselt rahvusringhäälingu nõukogu liige ei või olla lepingulistes suhetes mistahes meediateenuse osutajaga,» jätkas Mikko, viidates Mart Luigele.

«Küll aga ma räägin sellest, et kõrgharidust mitte omav teatraal on 21. sajandi Eesti Vabariigis ühtäkki rahvusringhäälingu tegevusvaldkonna tunnustatud asjatundja. Vabandage võrdluse eest, aga see oleks umbes sama, kui Marianne Mikko väidaks, et ta on Nicole Kidman. Quelle bordelle! hüüataks seepeale prantslased – ja neil on õigus!»

«Võrdseid võimalusi au sees pidava erakonnana jääb meile arusaamatuks, kuidas saab olla võimalik, et mehe keskharidus on kõvema kullaprooviga kui naise meediaalane doktorikraad?» imestas Mikko.

Ettepaneku poolt hääletas 49 ja vastu 23 parlamendi liiget, üks jäi erapooletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles