Eesti polaaruurija läbib Põhja-Jäämerel suuskade ja kajakiga 1400 kilomeetrit

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Palo.
Timo Palo. Foto: Erakogu

Eesti polaaruurija ja teadusfotograaf Timo Palo alustas aprilli lõpus koos norralase Audun Tholfseniga 1400 kilomeetri pikkust retke põhjapooluselt Teravmägede saarestiku suunas.

Mehed liiguvad edasi suuskadel ja kajakkidega, vahendab Polar Explorers Web.

Teekonda geograafiliselt põhjapooluselt, mille lähedale nad viidi helikopteriga, alustasid polaaruurijad 23. aprillil. Praeguseks on mehed jääl rännanud 15 päeva ja maastik on nende sõnul viimasel ajal paremaks muutunud – mõnel päeval õnnestub edasi liikuda koguni 20 kilomeetrit.

Ilm pole aga alati hea ja uurijatel on tulnud üle elada kaks tormi, mille ajal tuli telgis ilma paranemist oodata. «Pärast tormipäevi oli jääl palju parem suusatada ja kajakke vedada,» teatasid nad. «Tundub, et jää on nüüd noorem ja veidi õhem. Enam pole selliseid kõrgeid jäävalle, mida pooluse lähedal palju leidus – need olid mitme meetri kõrgused ja nende ületamine nõudis väga palju aega.» Samuti on ette tulnud lahtist vett, mis on enamasti õnnestunud ületada kõndides, ühel korral läks selleks aga vaja kajakke.

Mehed peaksid oma arvestuse kohaselt jõudma Põhja-Jäämeres asuvasse Norrale kuuluvasse Teravmägede saarestikku kaks kuud pärast retke algust. Retke kriitilisim osa jääb saarestikku lähedale, kuna seal on palju lahtist vett ja magamise ning toiduvalmistamisega tekivad ilmselt probleemid.

Tholfsen ja Palo ei täienda oma ekspeditsioonivarusid enne, kui pärast 1000-kilomeetrise teekonna läbimist Teravmägede saarestikku jõuavad. Seal tehakse peatus Nordaustlandeti saarel, kus täiendatakse kütuse- ja toiduvarusid ning läbitakse viimased 400 kilomeetrit Spitsbergeni saarel asuva Longyearbyeni linnani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles