Ansip nimetas Kevadtormi heaks näiteks laiapõhjalisest riigikaitsest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Andrus Ansip külastas oma ametiaja jooksul kaheksandat korda suurõppust Kevadtorm, kus ajateenijad näitavad ja viimistlevad teenistuse jooksul õpitut ning reservväelased värskendavad oma oskusi.

Valitsusjuhi sõnul on õppus näide Eesti rahva, riigiasutuste, ettevõtete ja kohalike omavalitsuste panusest oma riigi kaitsesse.

«Eesti riigikaitse kilbiks on esmane iseseisev kaitsevõime ja mõõgaks NATO kollektiivkaitse,» ütles Ansip. Peaministri sõnul suurendab Kevadtorm Eesti julgeolekut, sest just õppuste kaudu arendatakse Eesti esmast iseseisvat kaitsevõimet. Valitsusjuhi hinnangul on Kevadtormil hästi näha, kuidas riigi järjekindel panustamine kaitsesse on suurendanud meie riigikaitsevõimet.

«Eesti on turvaline koht elamiseks, kui kogu elanikkond on valmis riigi kaitses osalema,» ütles Ansip. Tema sõnul saab aktiivse panuse riigikaitsesse anda kaitseväe tegevteenistuses, ajateenistuses, õppekogunemistel reservväelasena või Kaitseliidu liikmena. Ka peaminister on alates 2010. aastast Kaitseliidu liige. Kevadtormil osalevad ka praegused ja tulevased reservüksused, mis näitab Eesti võimekust kasvatada reservil põhineva kaitseväe suutlikkust.

Valitsusjuht tänas kohaliku omavalitsuse juhte ning kohalikke elanikke mõistva suhtumise eest Kevadtormide korraldamisse, kuna koostööks hästi välja õpetatud kaitseväe üksused on kõikide eestimaalaste huvides. «Toetades kaitseväelaste harjutamist Kevadtormil, tagab elanik tegelikult ju iseenda, oma pere, kodu ja naabrite turvalisuse,» ütles Ansip, lisades, et kaheksa aastaga, mil tema on õppust külastanud, on koostöö kohalike elanikega oluliselt paranenud.

Õppuse tegevus toimub 3.-11. maini Vinni, Väike-Maarja, Tapa ja Laekvere valdades, seejärel laieneb ka Jõhvi, Illuka, Mäetaguse, Kohtla, Toila, Maidla, Sonda, Sõmeru ja Rägavere valdade territooriumile.

Tänavusel Kevadtormil osaleb üle 4000 kaadrikaitseväelase, ajateenija, kaitseliitlase, reservväelase ja ametniku. Õppuse põhiraskus on Kirde kaitseringkonna üksustel. Õppusel osaleb kaitseringkonna staap ja selle sõjaaja üksused, sealhulgas jalaväepataljon, mille sõdurid lähevad pärast Kevadtormi reservi.

Kevadtorm 2012 lõpeb 19. mail lõpurivistusega. Tänavu kümnendat korda toimuvat Kevadtormi korraldatakse igal aastal erinevas Eesti piirkonnas: 2003. aastal peeti see Lääne-Virumaal, 2004. aastal Ida-Virumaal, 2005. aastal Valga- ja Võrumaal, 2006. aastal Ida-Virumaal ja Jõgeva maakonnas, 2007. aastal Tartu- ja Põlvamaal, 2008. aastal Lääne- ja Ida-Virumaal, 2009. aastal Lääne- ja Ida-Virumaal ning Jõgevamaal, 2010. aastal Pärnu- ja Viljandi maakonnas ning möödunud aastal Tartu-, Võru- ja Põlvamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles