Ansip: ühepoolset palkade vähendamist erasektoris ei tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Margus Ansu

Peaminister Andrus Ansip ütles teisipäeval rahvusringhäälingu venekeelse raadiojaama Raadio 4 otsesaates, et ühepoolset palkade alandamist erasektoris ei tule.


«See ettepanek öeldi välja kümme päeva tagasi. Ma ei tea, miks on sellest hakatud alles praegu rääkima. See ettepanek ei leidnud valitsuses toetust,» ütles peaminister.

Valitsuse pressiesindaja ütles samuti BNSile, et justiitsministri ettepanek ei leidnud 9. veebruari valitsuskabineti arutelul sellisel kujul toetust.

«Töötasu saab alandada ainult tööaja lühendamise korral. See on ainus instrument,» nentis Ansip, lisades, et ta ei nõustu olukorraga, kus üks osaline muudab töölepingu tingimusi ühepoolselt.

Riigiteenistujatega on valitsusjuhi sõnul teine lugu. Tema meenutusel võis enne Teist maailmasõda Eestis riigi- ja munitsipaalametnike töötasu ühepoolses korras vähendada ning seda olevat praktiseeritud ka näiteks Soomes ja Saksamaal.

Ansip tunnistas ka, et majanduslangus on Eestis alles algusjärgus ning selle kestust ei oska keegi ennustada.

Kõneldes töötusest, tõdes peaminister, et paljudel seisab ees ümberõpe ning riik paigutab sellesse suuri summasid. Ansipi hinnangul tuleb umbes 40 000 ehitajal leida uus töö või omandada uus elukutse. Valitsusjuht rõhutas, et on aeg hakata taas tegelema tõelise äriga - tööstusega.

Ansipi hinnangul ei ole Eestis enam mõtet inflatsioonist kõnelda, selleks aastaks prognoositakse väga väikest hinnatõusu.

Ühtlasi avaldas ta veendumust, et omaaegne otsus vähendada tulumaksu polnud väär.

Ansip kinnitas, et riik ei kavatse toimivat maksupoliitikat muuta. Tema hinnangul oleks maksude tõstmine majanduskriisi ajal vale samm.

Ansip rõhutas, et Eesti oli kriisiks üsna hästi valmistunud, riigil õnnestus reserve koguda ning valitsussektori võlg pole kuigi suur.

Peaminister leidis, et praegu on kõige tähtsam õppida ja töökohast kinni hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles