Venemaa juhttandemi reiting langes

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja peaminister Vladimir Putin käisid aasta alguses koos Sotši lähedal suusatamas.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja peaminister Vladimir Putin käisid aasta alguses koos Sotši lähedal suusatamas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa liidrite populaarsusreitingud on viimase avaliku arvamuse uuringu andmetel langemas, kuid peaminister Vladimir Putin edestab jätkuvalt president Dmitri Mevdedevit.


VTsIOMi andmetel on finantskriis röövinud president Medvedevi saldost viimase kuuga toetust viie protsendipunkti jagu, sest see on langenud nüüd 69 protsendi peale, peaminister Putini reiting kahanes veidi vähem - kolme protsendipunkti võrra 74 protsendi peale.

2008. aasta septembris, finantskriisi alguses ja vahetult pärast Gruusia sõda, registreeriti riigipea toetuseks sama agentuuri küsitluses 73 protsenti, valitsusjuhil aga koguni 81 protsenti, vahendas AFP.

See tähendab, et sügise ja talve jooksul on viimase toetajate hulk isegi järsemalt vähenenud. Putin nautis kaljukindlat venemaalaste toetust terve kaheksa aasta jooksul, mil ta oli riigi president. Medvedevi reiting on seejärel samuti püsinud stabiilselt kõrge.

VTsIOMi uuringust selgub aga ka see, et vaid 15 protsenti venemaalastest kiidab praegu heaks võimude majanduspoliitika, samas kui tervelt 33 protsenti laidab selle täiesti maha. Samas isegi praeguses olukorras on nelja protsendipunkti võrra 35 protsendini langenud selliste inimeste hulk, kes tunnistavad, et nad tahaksid kriisi pärast minna tänavale protestima.

«Meie küsitluse andmetel ootavad inimesed tihti juhtidelt arvamust selle kohta, mis juhtub, kui kaua kriis edasi kestab ja, mis kõige tähtsam, kuidas riik aitab inimesi,» märkis ülevenemaalise avaliku arvamuse uuringukeskuse direktor Valeri Fjodorov.

VTsIOMi andmed põhinevad telefonikõnedel, millega küsitleti kokku 1600 inimest riigi erinevates linnades ja regioonides. Küsitluse veamarginaaliks hinnatakse 3,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles