Seksuaalvähemusi pahandab partnerlusseaduse venimine

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loosung "Kõik erinevad kõik võrdsed"
Loosung "Kõik erinevad kõik võrdsed" Foto: Peeter Langovits

MTÜ  Seksuaalvähemuste Kaitse Ühing teatas täna, et pole rahul justiitsministeeriumis välja töötamisel oleva partnerlusseaduse valmimise kiirusega.


Ühingu juhatuse liige Reimo Mets viitas justiitsminister Rein Langi lubadusele, et selle aasta tööplaani võetakse sisse partnerlusseaduse väljatöötamine.

Ühingu sõnul teatas justiitsministeerium vastuseks nende saadetud teabenõudele et partnerlusseaduse väljatöötamise asemel on kavas läbi viia analüüs, et välja selgitada antud seaduse vajalikkus tulevikus ning alles seejärel otsustakse, kas antud seadusel on mõtet või mitte.

Metsa sõnul on justiitsminister avalikkust eksitanud ja raiskab riigi niigi väheseks jäänud raha.

«Partnerlusseaduse analüüsi koostamiseks ei ole mitte mingisugust praktilist vajadust. On ilmselge, et antud valdkond on tänaseni reguleerimata ja vajab riigipoolset sekkumist. Tegemist on olukorraga, kus tellitakse mõttetud tööd ning mille tulemuse võib öelda ette ka ilma vastavasisulist analüüsi tegemata,» ütles Mets.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus ütles Postimees.ee'le, et ilma eelneva analüüsita ei valmi justiitsministeeriumis ükski seaduseelnõu ning analüüsi ei tellita sisse, sest see on osa justiitsministeeriumi õigusloome nõunike tööst.

Kõmmus selgitas, et seaduseelnõud ei saa hakata kirjutama, võttes aluseks vaid mõne inimese või inimeste grupi emotsionaalset hinnangut. Seetõttu viiaksegi alati läbi analüüs, mille raames selgitatakse välja probleemi ulatus ja muudatuste vajadus.

Ministeerium juhib tähelepanu, et partnerlusseadus on üks, kuid sugugi mitte ainus võimalik lahendusvariant. Näiteks on võimalik ka perekonnaseaduse muutmine.

Lisaks rõhutas Kõmmus, et nii partnerlusseaduse koostamine kui ka perekonnaseaduse muutmine vastavalt oleks otstarbekas vaid uue perekonnaseaduse pinnalt, kuid uut perekonnaseadust ei ole riigikogu veel vastu võtnud.

«Seega on täiesti alusetu süüdistada justiitsministeeriumit mõttetu töö tegemises ning raha raiskamises. Seadusandluse analüüs on nii Eestis kui ka mujal Euroopas täiesti möödapääsmatu praktika enne seaduseelnõude väljatöötamist. Selliseid analüüse ei «tellita» aga kuskilt kalli raha eest sisse, vaid need viivad läbi justiitsministeeriumi enda nõunikud,» märkis Kõmmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles