Prokurör nõudis Peeter Waaksile vangistust

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Waaksi kohtuistung.
Peeter Waaksi kohtuistung. Foto: Margus Ansu

Täna Tartu maakohtus toimunud istungil Peeter Waaksi (34) üle nõudis riigiprokurör Laura Vaik mehele karistuseks viieaastast vangistust.

Kuna kriminaalasi lahendatakse lühimenetluses, tuleb karistust seadusest tulenevalt vähendada ühe kolmandiku võrra. Lisaks taotleb prokurör Waaksilt viieks aastaks relva ja laskemoona soetamise, hoidmise, edasitoimetamise ja kandmise õiguse äravõtmist, vahendas kohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Waaksi kaitsja vandeadvokaat Tõnu Meidra palus kohtul mõista oma kaitsealune süüdi kolme tulirelva koos helisummutiga ja padrunite ebaseaduslikus hoidmises. Waaksi karistusest palus ta seni kantud rohkem kui 12 kuud reaalseks vangistuseks, ülejäänud vangistust palus mõista tingimisi kohtu määratava katseajaga. Meidra palus Waaks vabastada vahi alt kohtuotsuse kuulutamisel.

Waaksi teine kaitsja vandeadvokaat Sirje Must leidis, et Waaksi süü tulirelva lohakas hoidmises ei ole tõendatud ning ta tuleks selles õigeks mõista. Ülejäänud kahes süüdistuskvalifikatsioonis süüdimõistmise osas leidis kaitsja, et tuleb silmas pidada seda, et tegemist on varem karistamata isikuga ning Waaksi tuleks karistada seaduse alammäärast lähtudes. Kui kohus peab vajalikuks mõista pikema karistuse Waaksi vahi all viibimise ajast, tuleks see kohaldada tingimisi.

Kohus teeb otsuse teatavaks 17. mail kell 14.

Süüdistuse kohaselt hoidis Waaks oma tulirelva Põlvamaal Orava vallas Piusa külas asuvas Waaksi talus lohakalt, mistõttu võimaldas mees relvale ligi pääseda oma isal Ago Ursel Waaksil. Seepärast saigi viimane mullu 4. mail vintraudse püssi enda valdusse ning tulistas sellest kella 13 paiku talus läbiotsimist teostanud politsei- ning kaitsepolitseiametnikke.

Tulistamise tagajärjel hukkus kaitsepolitseiametnik Tarmo Laul. Samuti tekitas Ago Ursel Waaks tervisekahjustusi veel ühele kaitsepolitseiametnikule ja ühele politseiametnikule.

Lisaks on Peeter Waaksile esitatud süüdistus ka selles, et ta omandas aastatel 1999-2000 ebaseaduslikult jahipüssi ZK, millest ta lasi oma tuttaval, kellel puudus relva parandamise või ümbertegemise luba, valmistada vintraudse tulirelva. Lisaks sellele lasi ta valmistada relvale helisummuti ja optilise sihiku. Samuti süüdistatakse Waaksi selles, et ta soetas 2005. aastal sileraudsest jahipüssist IžK valmistatud vintraudse tulirelva Special koos helisummuti ja padrunitega ning 2010. aastal püstoli Margo koos helisummuti ja padrunitega. Kindlakstegemata ajal soetas Waaks ka püstoli TT koos kolme padrunisalvega ja suures koguses erinevat laskemoona.

Relvad koos helisummutite ja laskemoonaga leiti ja võeti ära kaitsepolitseiametnike poolt erinevate läbiotsimiste käigus. Waaksi süüdistatakse tulirelva lohakas hoidmises, mille tulemusel pani tema isa süüteo varjamise eesmärgil toime tapmiskatse vähemalt kahe inimese suhtes.

Samuti süüdistatakse Waaksi suures koguses tulirelva laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning vähemalt teist korda tulirelva ebaseaduslikus käitlemises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles