Koalitsioon kavandab riigiasutuste maamaksuvabastust

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige suurem personali koguvoolavus oli mullu rahandusministeeriumi valitsemisalas.
Kõige suurem personali koguvoolavus oli mullu rahandusministeeriumi valitsemisalas. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rahandusministeeriumis on ettevalmistusel eelnõu, millega vabastataks maamaksust sarnaselt omavalitsushoonetele ka riigiasutuste alune maa.

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna juhataja Sulev Liivik ütles, et riigiasutuste aluse maa maksuvabastus tagab võrdse kohtlemise. «Nii riik kui kohalikud omavalitsused teostavad avalikku võimu, kuid seaduse järgi on munitsipaalmaa juba maksuvaba ning seetõttu kohaliku omavalitsuse asutused ei pea maamaksu maksma,» selgitas ta.

Millised riigiasutused täpsemalt maamaksust vabastatakse, ei olnud ta valmis veel täpsustama. «Hetkel rahandusministeerium veel töötab riigiasutuste aluse maa maksuvabastuse ulatuse määratlemisega,» põhjendas ta. Samuti jättis ta vastamata, milliseid omavalitsusi see muudatus peamiselt mõjutab ja kui suureks kujuneb neile seetõttu laekumata jääv raha.

Omavalitsuste tulubaasi vähenemise kompenseerimiseks otsustas aga valitsus suurendada omavalitsuste tulumaksuosa. 2013. aasta tulumaksu osa suurendatakse 0,17 protsendipunkti võrra (11,4 protsendilt 11,57 protsendile) ning 2014. aasta tulumaksu osa suurendatakse 0,03 protsendipunkti võrra (11,57 protsendilt 11,6 protsendile).

Kuivõrd suurem osa riigiasutusi asub Tallinnas, võib muudatus pealinnale tähendada kokkuvõttes ikkagi tulude vähenemist. «Tallinna puhul tuleb arvestada, et vaatamata linna enda poolt vabastatud kodualusele maale, suurenes määra tõusu tõttu 2012. aastal maamaksu laekumine 6,5 miljoni euro võrra,» lausus Liivik.

«Võib eeldada, et hoolimata rakendatavatest maksuvabastustest laekub Tallinna linnale 2013. aastal ja edaspidi maamaksust ning kompensatsiooniks tõstetud tulumaksu osast kokku rohkem, kui laekus 2011. aastal maamaksust,» märkis ta samas.

Rahandusministeeriumil on plaanis seadusmuudatus esitada riigikogu menetlusse tänavu sügisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles