Liibüas vahistatud Vene, Ukraina ja Valgevene kodanikud paluvad abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhoone Zawiyah's, kus on pooleli kohtuprotsess Muammar Gaddafit toetanud liibüalaste üle.
Kohtuhoone Zawiyah's, kus on pooleli kohtuprotsess Muammar Gaddafit toetanud liibüalaste üle. Foto: SCANPIX

Liibüas kahtlustatuna koostöös eelmise režiimiga vahistatud Venemaa, Ukraina ja Valgevene kodanikud pöördusid oma riikide presidentide poole palvega olukorda sekkuda.

Üks kinnipeetuist – 59-aastane venemaalane Aleksandr Šadrov ütles BBC-le, et tema ja tema saatusekaaslased ei looda kohtu õiglusele, ning et Venemaa saatkonna rakendatavatest jõupingutustest ei piisa, et nende vabastamist saavutada. Tema sõnul napib saatkonnal lihtsalt volitusi.

«Härra president, palume Teid isiklikult osaleda meie vabastamise küsimuse lahendamises,» luges Šadrov BBC-le ette oma pöördumise.

Tema sõnul on pöördumine edastatud Moskvasse, samuti dikteeritud sugulastele Venemaal, lootuses, et nood suudavad selle meediale üle anda.

Šadrov eeldas, et ebamäärasuse kinnipeetute saatuse üle võivad tingida Liibüas juunikuus ees seisvad valimised. «Võimalik, et kellelgi on vaja kinnipeetud välismaalasi ning kohut nende üle,» eeldas ta.

Venemaa, Ukraina ja Valgevene kodanikud – kokku 25 inimest – peeti kinni eelmisel sügisel. Neid süüdistatakse sõjatehnika taastamises, mida kasutas Muammar Gaddafi režiim.

Kinnipeetute sõnul töötasid nad Liibüas lepingu alusel, tegeldes naftaseadmete teenindamisega.

Järgmine kohtuistung kinnipeetute üle toimub 21. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles