Galerii: Rotary klubi premeeris head tööd teinud politseiametnikke

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rotary klubi premeeris täna parimaid noori politseiametnikke ning parimat koerajuhti ja teenistuskoera.

Parima noore korrakaitsepolitseiametniku preemia sai sel aastal Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo Lõuna politseijaoskonna patrullpolitseinik Hendri Lilbok, kes on saavutanud silmapaistvaid tulemusi kurjategijate kinnipidamisel «kuumadel jälgedel».

Lilbok on avastanud patrullitöö käigus mitmel korral suures koguses narkootilisi aineid ning on korduvalt pidanud iseseisvalt kinni kurjategijaid ka töövälisel ajal.

«See on seotud sellega, kui ma olen olnud kriminaalpolitseis abiks kurjategijate kinnipidamisel,» seletas Lilbok. «Kui ma graafikujärgselt tööl pole, siis olen Põhja prefektuuri autogrupiga koostööd teinud.»

Lilbok tunnistas, et kulutab oma vaba aega selliseks tegevuseks, kuna tema huvi on sinna tööle saada.

«Mida varem ma sellega kätt proovida saan, seda parem on tulevikus,» nentis ta.

Lilbok peab Rotary klubi tunnustust väga oluliseks, sest see on suur motivatsioon edaspidi samamoodi jätkamiseks.

Nagu eelpool mainitud, on Lilbok avastanud patrullitöö käigus mitmel korral suures koguses narkootilisi aineid.

«On teatud seltskond inimesi, kes on töö käigus tuttavaks saanud. Oskad juba jälgida ja vaadata,» sõnas Lilbok. «Töö käigus on see nii välja kujunenud, kuidas aru saada, kas on midagi kahtlast või ei ole. Kas ta närvitseb või mitte. Inimese käitumisest saab paljuski aru, kas on puhas või mitte.»

Parima koerajuhi ja teenistuskoera preemia sai Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo liiklusjärelevalve talituse künoloogiateenistuse koerajuht Valur Pajumäe ja teenistuskoer Golttvizen Hof Dixon, kes töötavad koos alates 2005. aastast.

Pajumäe ja Dixon on osalenud arvukatel politseioperatsioonidel, kurjategijate kinnipidamistel ning massi- ja ennetusüritustel. Möödunud aastal kaitseministeeriumis toimunud tulistamise situatsioonis töötasid Valur Pajumäe ja Dixon külg külje kõrval kurjategijaga tulevahetust pidanud politsei eriüksusega.

Pajumäe sõnul ei saa ta sellest juhtumist täpsemalt rääkida. Ta ütleb vaid, et koer tegi oma tavalist tööd.

«Patrullkoera põhitöö on leida inimene ja ta vajadusel kinni pidada,» sõnas ta. Selliseid koeri on Tallinnas kümmekond.

Preemia kätteandmise üritusel oli koer närviline ja haukus.

«Ta ongi närvilisem kui mõni teine koer, sest koerad on nagu inimesed, kel on oma iseloom. Tema on iseloomult selline püsimatu,» seletas Pajumäe. «Tal oli ka kindlasti stress, sest koerale on väga palju tehtud siseruumides kinnipidamise harjutusi.»

Sel põhjusel oli ta ka igaks juhuks suukorvistatud. Ta küll ei olevat agressiivne, aga võimalikke situatsioone tuleb ennetada.

Rääkides tänasest tunnustamisest nentis Pajumäe, et iga tunnustus meelitab ja meeldiv on ka selle rahaline pool.

Parima noore kriminaalpolitseiametniku preemiaga tunnustati Lääne prefektuuri kriminaalbüroo narkokuritegude talituse vanemuurijat Raili Pärna. Pärn on heade töötulemustega kriminaaluurija, kes on menetlenud paljusid narkokuritegusid.

2011. aasta aprillis menetles Pärn kriminaalasja, milles tabati juba mõnda aega politsei huviorbiidis olnud narkootikumide müügiga tegelenud inimesed ja 2078 grammi narkootilist ainet efedrooni, mille hind olnuks tänaval arvestuslikult 60 000 eurot. Tabatud narkootilise aine kogus oli Lääne prefektuuri piirkonnas viimase kahe aasta suurim.

Parima noore migratsiooniametniku preemia osaliseks sai kodakondsus- ja migratsiooniosakonna staatuse määratlemise büroo välismaalastetalituse peaspetsialist Marit Abram, kelle tööülesandeks on elamislubade andmisest keeldumise ning kehtetuks tunnistamise otsustamine. Abramit tunnustavad kolleegid kui heade juriidiliste teadmiste ja tugeva argumenteerimisvõimega spetsialisti.

Parima noore piirivalvuri preemia pälvis Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo Mehikoorma kordoni piirivalvur Martin Torim. Torim on osalenud neljal korral ELi piirivalveagentuuri FRONTEX välismissioonil ja kuulub Euroopa piirivalve kiirreageerimisüksusesse RABBIT. Hetkel viibib ta missioonil Kreekas Eesti kontingendi vanemana.

Möödunud aasta suvel märkas Martin Torim teenistuses olles vaatluskaameras kaldalt eemale ujuvat alaealist tüdrukut, kes sattus uppumisohtu. Torim toimetas uppuja kaldale ja päästis tüdruku elu.

Tallinna Rotary klubi tunnustab preemiatega parimad politseinikke alates 2001. aastast. Preemiate eesmärgiks on väärtustada ja tunnustada Eesti politsei tööd kuritegevuse vastases võitluses. Alates 2001. aastast on Rotary klubi tunnustanud kokku 40 politseinikku ja 12 teenistuskoera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles