CNN: Saudi topeltagent omas ka Suurbritannia passi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia pass
Suurbritannia pass Foto: SCANPIX

Al-Qaedasse sisse imbunud topeltagendil, kes aitas nurjata USA-sse suunduva reisilennuki õhkimise kava, oli lisaks Saudi Araabia kodakondsusele ka Suurbritannia pass, teatas uudistekanal CNN eile.

Saudi terroritõrjeagentuur saatis oma agendi Jeemenisse, kui saadi teada, et Al-Qaeda Araabia Poolsaarel (AQAP) arendab 2009. aastal lõhkemata jäänud «aluspükstepommi» edasi.

Euroopas sündinud mees liitus mingil ajahetkel võitlejatega seotud isikutega, kes püüdsid teda terrorirünnakuks värvata, viitas CNN agentuuri allikatele. Nende sõnul oli saudi Briti pass terrorivõrgustiku jaoks suure lisaväärtusega, sest võimaldas agendil viisavabalt USA-sse sõita.

Kui ta sai teada konkreetsest rünnakuplaanist, võttis ta ühendust Saudi terroritõrjeagentuuriga otse Jeemenist.

Saudid teavitasid seejärel oma ameerika kolleege alqaedalaste operatsioonist ning rääkisid, et neil on õnnestunud oma agent AQAP-i möllida, vahendas CNN. Spioon viibis seejärel mitu nädalat koos ühe Al-Qaeda liikmega, kellelt ja kelle abiga kogus väärtuslikku teavet, mis ka ameeriklastele edastati.

Teave andis USA Luure Keskagentuurile (CIA) põhjuse korraldada pühapäeval Jeemenis droonirünnak, mille käigus hukkus Fahd al-Quso, Al-Qaeda kõrge komandör, keda otsiti taga 2000. aasta terrorirünnakuga USA sõjalaeva USS Cole vastu.

USA luureagentuuride ja armeega tihedat koostööd tegev allikas ütles CNN-ile, et Al-Qaeda haru Jeemenis on nüüd võtnud omale eesmärgiks rünnata mõnda sihtmärki Ühendriikide territooriumil.

Uued üksikasjad saudi agendi ja Al-Qaeda kavandatud rünnaku nurjamise kohta tulevad esile paar päeva pärast USA luurejuhi James Clapperi korraldust viia Ühendriikide kõigis 16 luureteenistuses läbi sisejuurdlus, selgitamaks välja, kust lekitati meediasse salajast infot, mis võib ohtu seada ka teisi tulevasi operatsioone ja agente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles