Erikomisjon palub prokuratuuril uurida Stelmachi firma tegevust

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Stelmach.
Nikolai Stelmach. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu elamislubade uurimiseks moodustatud komisjon esitas riigiprokuratuurile avalduse algatada kriminaalmenetlus, et uurida Nikolai Stelmachi firma tegevust tähtajaliste elamislubade taotlemisel.

Välismaalastele tähtajaliste elamislubade andmisega seotud asjaolude väljaselgitamise uurimiskomisjoni juht Kalle Laanet ütles Postimehele, et komisjon pöördus prokuratuuri teatud kahtluste kontrollimiseks.

«Meil olid teatud kahtlused firma Advisory Partnersi tegevuse suhtes, mille selgeks tegemine on meie arvates võimalik ainult kriminaalmenetluse teel,» ütles Laanet. «Täpsemalt selle firma pakutud teenuse kohta ettevõtete loomisel ja elamislubade taotlemisel. Sellest tulenevalt on meil tekkinud küsimused, milles palume õiguskaitseorganitel selgust luua.»

OÜ Advisory Partners ainuomanik ja ainus juhatuse liige on Nikolai Stelmach.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja kinnitas, et eile võeti avaldus kriminaalmenetluse alustamiseks vastu, kuid selle sisu täpsemalt avada ei saa. Prokuratuur teeb otsuse menetluse alustamise kohta 10 päeva jooksul.

Tegu oli komisjoni juba teise avaldusega riigiprokuratuuri. Esimese põhjal alustas Põhja ringkonnaprokuratuur märtsi lõpus, et uurida valeandmete esitamist Eestis elamisloa saamiseks. Nimelt oli erikomisjonile laekunud kodaniku avaldus, kus väidetakse, et üks välisriigi kodanik on esitanud Eestis elamisloa saamiseks teadlikult valeandmeid Eesti äritegevusse investeeritud raha kohta. Prokuratuuri kinnitusel menetleb asja Põhja prefektuur, kahtlustust siiani kellelegi esitatud pole.

Elamislubade komisjoni töö lõpeb juuni algul raporti esitamisega riigikogule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles