Eesti saab sünnipäevaks rahvariiete mustritega kirjatud papud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Velvet OÜ

Tallinna lennujaama reklaamijuht Indrek Kaing on enamiku oma vabast ajast veetnud Eesti rahvariiete ja -mustrite keskel tantsides. Nüüd soovib mees rahvamustrid viia ka nendeni, kes iga päev koorilaulu või rahvatantsuga ei tegele.


14 aastat rahvatantsuga tegelenud Kaingi (29) sõnul ei näegi rahvarõivaste mustreid naljalt mujal kui rahvarõivastel. «Aga kõik ei peagi rahvatantsu või koorilaulu vastu huvi tundma, see on normaalne,» ütles Kaing.



Nii tekkiski mõte kanda maailma ilusaimate rahvarõivaste mustrid, nagu Kaing neid hindab, tennistele. Tantsijad mõistavad, miks just jalatsitele – need ju jalakeerutajate põhilised töövahendid.



Kaing joonistas esimesed tennisemustrid paberile ja näitas neid ärimehest sõbrale Peep Siinmaale. Siinmaale pakkus mõte niivõrd suurt huvi, et koos veel paari oma sõbraga otsustati mõte teoks teha.



Kuidas tegijad ise oma jalanõusid nimetavad, kas ketsideks, tennisteks või on neil jalavarjudele hoopis mõni hellitusnimi välja mõeldud? «Pigem tennised kui ketsid, tennised on madalad, ketsid kõrged,» selgitas Kaing, lisades, et ise nimetavad nad jalavarje rahvuspapudeks või lihtsalt papudeks.



Kaingi ja tema sõprade pingutusi papude tegemisel toetavad ka laulu- ja tantsupeo sihtasutus ning Eesti Rahva Muuseum.



Praegu on papusid kolme kirja – Valgamaal asuva Hargla küla rahvamustritega, Muhu saare ja mulgi rahvamustritega papud. Ärihuvide kaitsmise nimel ei soovi Kaing reeta, kas nendele kolmele mustrile ka lisa loota on.



Kuna Eestis tenniseid ei valmistata ja isegi tuntud spordijalatsite tootjad tellivad jalatsid Hiinast, jõudis ka Kaing oma meeskonnaga tootja otsingul lõpuks Hiinasse, kus ta praegugi uutele tennistele teed sillutab.



Rahvuspapude eelmüük algab vahetult enne vabariigi aastapäeva, 23. veebruaril veebilehel rahvusmeened.ee. Tennised jõuavad Eestisse aprilli keskel ning Kaing loodab kõigile soovijatele papud kuu lõpuks kätte toimetada. «Tellida saab ühe paari kaupa või tervele kollektiivile ning toimetame need ükskõik millisesse maailma otsa,» kinnitas ta.



Veebilehe rahvusmeene.ee omanik on Velvet OÜ, mis lõi ka Eesti Vabariigi 90. aastapäeva logo. 



Tenniste proovipartii tuleb Kaingi sõnul väike ja ta usub, et see müüakse kiiresti läbi. Kas ja millal rahvuspapud poelettidele jõuavad, Kaing praegu öelda ei osanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles