Hiina eitas valmistumist sõjaks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõjalaev õppustel.
Hiina sõjalaev õppustel. Foto: SCANPIX

Hiina RV võimud lükkasid ümber väited, nagu valmistuks kommunistlik suurriik territoriaaltüli tõttu Filipiinidega sõjaks Lõuna-Hiina merel.

«Väited, et Guangzhou sõjaväepiirkonnas on Lõuna-Hiina mere laevastik ja teised üksused viidud sõjaseisukorra valmisolekusse, ei vasta tõele,» teatas riigi kaitseministeerium oma kodulehel eile tehtud lühiavalduses, vahendas uudisteagentuur AFP.

Hiina riigimeedia teatas aga nädala algul, et riik on valmis vastasseisu eskaleerumiseks ning sotsiaalmeedias on viidatud ka sellele, et võimud on osadele üksustele andnud käsu valmistuda sõjaks.

«Hiina pool on teinud kõik ettevalmistused olukorra võimalikuks eskaleerumiseks,» ütles ka Hiina välisminister Fu Ying välisministeeriumi teatel sel nädalal toimunud kohtumisel Filipiinide diplomaadiga.

Vastasseis kahe riigi vahel on olnud eriti terav alates 8. aprillist, kui Hiina alused takistasid Filipiinide sõjalaeval vahistamast Hiina kalalaevade meeskondi vaidlusaluse Scarborough´ madaliku lähedal.

Kuigi vaidlusalune piirkond paikneb palju lähemal Filipiinide maismaale, on Pekingi väitel Hiinal õigus kogu Lõuna-Hiina merele.

Tegemist on piirkonnaga, kust kulgeb läbi oluline meretee ning kus arvatakse leiduvat suuri nafta- ja gaasivarusid, mistõttu on riikidel seal suured majandushuvid. Regiooni julgeoleku ja Lõuna-Hiina merel puhkeda võivate konfliktide pärast on korduvalt muret avaldanud ka Ühendriigid.

Piirkonnas asub lisaks Hiinale ja Filipiinidele hulgaliselt teisigi riike, mis peavad vaidlusalust territooriumi endale kuuluvaks. Sellisteks riikideks on näiteks Taiwan, Vietnam, Malaisia ja Brunei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles