Valitsus jättis kohtunike palgakärpe jõusse

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Hoolimata kohtujuhtide eilsest murelikust avaldusest jättis valitsus täna kohtunike palgakärpe jõusse.


Valitsuse istungil viibinud sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul arutas valitsus täna kohtunike teemat, kuid otsustas jääda esialgselt läbivaieldud ja varem kokku lepitud lahenduse juurde.

Seega väheneb kohtunike palgafond negatiivse lisaeelarve eelnõu riigikogus heakskiitmisel kümme protsenti ehk samas mahus enamiku riigipalgalistega.

«Valitsusliit on jätkuvalt seda meelt, et tegu ei ole põhiseaduse rikkumisega,» rääkis Nestor Postimees.ee'le.

Tema sõnul tekib näiteks ka küsimus, kui õiglane oleks see muutus kohtumaja siseselt.

«Tekiks ju ääretult rumal olukord, kus kohtu teenistujate plagad vähenevad, aga kohtunikel ei. See ei oleks kohtumaja sees ka mõistlik.»

Nestori sõnul oli tänane valitsuse istung üldjoontes konstruktiivne ning läbivalt jäädi seisukohale, et varasemaid kokkuleppeid ümber vaatama ei hakata.

Riigikohtu esimees Märt Rask ja Eesti Kohtunike Ühingu esimees Meelis Eerik tegid eile avaliku pöördumise, milles tundsid muret selle üle, et kohtunike palkade vähendamine 2010. aasta lõpuni pole solidaarne võrreldes teiste kõrgemate ametnikega, kelle palgad vaid külmutati 2010. aasta kevadeni.

Valitsus kinnitas tänasel erakorralisel istungil pärast tunniajast arutelu negatiivse lisaeelarve, mille eesmärk on valitsussektori 2009. aasta puudujäägi vähendamine 8,006 miljardi krooni võrra.

Valitsus annab negatiivse lisaeelarve riigikogule üle täna kell 14, kus peaminister Andrus Ansip esineb ka poliitilise avaldusega. Riigikogu menetleb lisaeelarvet reedel, 20. veebruaril.

Eelarvet kaitseb riigikogu ees rahandusminister Ivari Padar. Eelarve hääletus seotakse usaldusküsimusega valitsusele, et saaks selle kiirkorras vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles