Pakistani ajakirjanik Tallinnas: NATOst maha jääv Afganistan pole jätkusuutlik

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani sõdur täna Kabulis.
Afgaani sõdur täna Kabulis. Foto: SCANPIX

Pakistani ajalehe Lahore Daily Times’i peatoimetaja Najam Sethi sõnul pole Karzai valitsus suutnud rahast ja relvadest hoolimata töötavat riiki üles ehitada.

«Ükskõik, millise riigi NATO maha jätab, pole see jätkusuutlik,» sõnas Sethi täna Tallinnas toimunud Lennart Meri konverentsil. «Me ei tea, millised väed maha jäävad, millised relvad maha jäävad, kui palju baase Afganistani jääb,» ütles ta.

Kui seni kulus Ameerika vägede hoidmiseks Afganistanis üle 100 miljardit dollari aastas, siis vägede lahkudes kahaneb see ligi neljaks miljardiks dollariks aastas, mis peaks üleval pidama Afganistani politseid ja sõjaväge, sõnas Sethi.

Samuti  paneeldiskussioonil «Lahkudes Afganistanist. Mis jääb maha?» osalenud Afganistani rahvusliku julgeolekudirektoraadi juhile Amrullah Salehi valmistas aga muret Pakistan, kes mängib tema hinnangul piirkondlikus julgeolekus väga olulist rolli.

«Kui Pakistan murrab oma 40-aastase traditsiooni ja ei ole enam terrorismi südamikuks ega püüa sellega regioonis domineerida, siis võiks sellest saada väga hea energiatootjast riik,» sõnas ta ja lisas, et tegelikult kardab ka Islamabad terrorirühmituse Taliban tugevnemist, kuid ei püüa seda ka kuidagi takistada.

«Kui aga 2014. aastal 90 protsenti NATOst Afganistanist lahkub, kuidas Talibani eemal hoida? Siiani pole selle ülesandega hakkama saanud ka NATO täisjõud ühes Afganistani julgeolekujõududega (ANSF),»  sõnas Saleh

Salehi hinnangul on probleem ka alates 2015. aastast riigi julgeolekut tagama pidava ANSFga. «ANSF on suur, kuid neil halvad relvad ja halb väljaõpe, peale selle pole neid piisavalt välja õpetatud, et riigi ida- ja lõunapiiri valvata,» ütles ta.

Salehi sõnul oleks ideaalprogrammiks see, kui enne 2014. aastat tehtaks rida reforme. «Kui aga reforme pole, Talibaniga läbirääkimisi pole ja Pakistan pakub jätkuvalt  varjupaika terroristidele, siis on idee iseseisvast Afganistanist enesepettus,»sõnas ta.

2014. aastal saab otsa ka Afganistani presidendi Hamid Karzai teine viieaastane ametiaeg, Salehi hinnangul peaks aga just tema praegu reforme läbi viima, et oleks võimalus 2014. aastal ausaid valimisi korraldada. «2009. aasta valimised seda polnud, nüüd on aga 2014. aastani vaid kaks aastat aega, aga mingeid reforme pole veel näha,»ütles Saleh.

«Kuid meie riik ei kuku kokku ega lagune laiali. Suure surve all pikalt olnud afgaani rahvas pole siiani killustunud,» sõnas Saleh ja lisas: «Meie ei näe Afganistani riigina, mis laguneb mööda etnilisi piire.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles