Üheksa riikliku päästekomando asemel alustab kolm vabatahtlikku

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku komando.
Saku komando. Foto: Päästeamet

Kui täna sulges uksed üheksa päästekomandot üle Eesti, siis Sakus, Võsul ja Palamusel suletud riikliku komando asemel asuvad valvesse vabatahtlikud.

Kuigi Saku päästekomando on üks neist komandodest, mis on tänasest ametlikult suletud, oli päästeameti Põhja päästekeskuse juht Priit Laos üpris positiivses meeleolus.

«Meie perre lisandus täna üks vabatahtlik päästekomando juurde,» rõõmustas ta. Nimelt toimub täna Saku riikliku päästekomando asemele tekkinud vabatahtliku komando esimene valvepäev.

Saku riiklik komando oli aja jooksul kängu jäänud ja tegelikult ei olnud seal valveteenistust juba möödunud aasta novembrist. «Varem oli seal üks mees valves ja ka seda mitte alati,» sõnas Laos.

Piirkonnas hakkas tegutsema Saku selts, kes on riikliku komando toetajana osalenud juba mõnda aega. Laos rääkis, et kui päästeamet otsustas komandode võrgustiku ümber korraldada, siis otsustati Saku komando muuta vabatahtlikuks.

«Mehed läksid teistesse komandodesse ja hoone jäi tühjaks,» rääkis Laos, kelle sõnul oli päästeameti huvi, et Saku selts asja üle võtaks.

Nüüd on alustatud protsess hoone üleandmiseks Saku vallavalitsusele. Lisaks andis päästeamet vallale üle ühe tuletõrjeauto ja tulemas on teinegi.

Täna kuulub Saku vabatahtlike hulka 35 inimest, kes on vajaliku koolituse läbinud.

«Kuna päästeamet ja selts soovisid tuletõrje teenust võimalikult ruttu, siis täna on see päev, kus vabatahtlikud on esimest päeva valves,» rääkis Laos.

Saku komando anti vabatahtlikele üle in corpore ehk koos kõigi asjadega, mis sinna sisse jäid.

«Kaitsevarustusest on seal tutt-uued kiivrid, uued saapad – neid on viis komplekti,» seletas Laos. «Hetkel on neil kõik vajalik olemas.» Kaitseriided on kasutatud.

Päästeametil ja seltsil on leping. Amet maksab seltsile väljakutse ja valvesoleku põhiselt.

«Saku komando on täna arvel, ta on meie väljasõiduplaanis – see on plaan, mille järgi häirekeskus saadab masinad välja,» kinnitas Laos. «Piirkonnas toimuvatele tulekahjudele saadab häirekeskus Saku komando välja samadel alustel nagu kõik teised.»

Laos rääkis, et Saku pritsimehed ei paku mitte ainult tuletõrjeteenust, vaid teevad ka ennetustööd.

Lisaks Sakule alustab päästeameti andmetel vabatahtlik komando täna ka Võsul ja Palamusel. Lisaks käib mitmes suletud komando piirkonnas tegevus vabatahtliku komando loomiseks.

Täna suleti Palamuse, Võnnu, Emmaste, Leisi, Puhja, Puka, Saku, Võsu ja Kanepi riiklik päästekomando.

Selle tulemusel saavad aasta lõpus aastaringse elupäästevõimekuse järgmised komandod: Järvakandi, Narva-Jõesuu, Tõrva, Vändra, Kunda, Mustla, Otepää, Räpina, Vastseliina, Häädemeeste, Kärdla, Pärnu-Jaagupi, Alatskivi, Antsla, Mustvee, Tabivere, Kihelkonna, Kilingi-Nõmme, Koeru, Kohila, Käina, Orissaare, Risti, Mõniste, Aravete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles