Aaviksoo: kooliaasta pikendamist võib arutada

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooliaasta lõpetamine võib nihkuda hilisemaks, kui kool otsustab laste vaheaegu muuta
Kooliaasta lõpetamine võib nihkuda hilisemaks, kui kool otsustab laste vaheaegu muuta Foto: Peeter Langovits

Haridusminister Jaak Aaviksool pole midagi selle vastu, kui koolid omatahtsi koolivaheaegu nihutavad, kuid kooliaasta pikendamiseks praegu ta suuremat konsensust veel ei näe.

«Mulle tundub, et meil on hariduselu korralduses liiga palju jäiku nõudeid, mille põhjendatus on küsitava väärtusega,» leidis haridusminister. Ta ütles, et ministeerium vaatab praegu üldiselt mitmeid haridusasutustele kehtestatud reegleid ringi ning see puudutab ka vaheaegu ja üldist koolikorraldust.

Aaviksoo märkis, et Eesti koolilaste 35 nädala ehk 175 päeva pikkune kooliaasta on maailma lühemate hulgas, sellest vähem ei käida koolis üheski riigis. Samuti tõi ta esile, et gümnasistid käivad meil koolis 35 nädalat, aga kutsekoolide õpilased 40 nädalat jutti.

«Pikem kooliaasta aitaks koormust hajutada, me kurdame, et meie õpetajatel ja õpilastel on suur koormus,» märkis Aaviksoo. «Aga see konsensus nii suur pole, et ma kohe teeksin ettepaneku seda pikendama hakata. Kui on inimesi, kes seda arutada tahavad, siis arutame - selleks oleme me kindlasti avatud, nii et mõelda võiks.»

Tänane Eesti Ekspress kirjutas, et Rocca al Mare erakooli õpilastel on üks vaheaeg ka veebruaris ning suvepuhkusele pääsevad nad kümme päeva hiljem kui teiste koolide lapsed, sarnast koolivaheaegade nihutamise plaani peavad ka teised eliitkoolid.

«Mõningate koolide soov ja tegelikkus ministri kehtestatust erinevaid vaheaegu teha on meile teada ja see on seaduses lubatud – seadus ütleb, et koolivaheajad kehtestab minister, aga koolipidajal kooskõlas hoolekoguga on õigus neid muuta. Selline paindlikkus tundub mõistlik ja keegi selle üle ka kaevanud pole,» leidis Aaviksoo.

«Seda võiks tervitada, las koolid kaaluvad, kuidas tahavad toimida. Paljudel juhtudel võib see küll tuua ebamugavusi – näiteks peredes, kus ühes koolis käival lapsel on vaheaeg ühel, teises koolis käival lapsel teisel ajal,» lausus ta.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse järgi kehtestab koolivaheajad haridus- ja teadusminister. «Gümnaasiumi pidaja võib direktori ettepanekul ja hoolekogu nõusolekul kehtestada haridus- ja teadusministri kehtestatud koolivaheaegadest erinevad koolivaheajad, arvestusega et gümnaasiumis on õppeaasta jooksul neli koolivaheaega kogukestusega vähemalt 12 nädalat, kusjuures suvine koolivaheaeg kestab vähemalt kaheksa järjestikust nädalat,» seisab seaduses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles