Ban Ki-moon: Damaskuse plahvatuste taga oli Al-Qaeda

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO vaatlejad ja missiooniliikmete autod Damaskuses.
ÜRO vaatlejad ja missiooniliikmete autod Damaskuses. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni arvates korraldas terrorirühmitus Al-Qaeda eelmisel nädalal kaks ohvriterohket enesetapurünnakut Süüria pealinnas Damaskuses.

«Mõni päev tagasi leidis aset tohutult suur ja tõsine terrorirünnak. Mina arvan, et selle taga peab olema Al-Qaeda. See on põhjustanud jälle väga tõsiseid probleeme,» rääkis Ban Ki-moon maailmaorganisatsiooni peakorteris New Yorgis.

Süüria valitsus süüdistas rünnakutes kohe terroriste, kuid tavaliselt viitavad nad opositsiooni poolehoidjatele. Opositsioon aga vihjas, et plahvatuste taga on valitsus, kes tahab hirmutada riigis olevaid ÜRO vaatlejaid.

Kaks autopommiplahvatust nõudsid 10. mail 55 inimelu, lisaks sai vigastada 372 inimest, vahendas Reuters. Verised intsidendid leidsid aset korrakaitsejõududele kuuluva hoone läheduses.

Seega kerkis 14 kuud kestnud konfliktis elu kaotanud inimeste arv vähemalt 10 000ni.

Olukorral Süürias hoiavad silma peal 257 ÜRO relvastamata vaatlejat. «Vaatlejatel on olnud mõningast mõju ja vägivallatsemine on vähenenud, kuid mitte piisavalt. Vägivallale pole punkti pandud,» ütles Ba Ki-moon.«Me püüame anda endast parima, et kaitsta tsiviilelanikke.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles