Muuseumikülastuste arv tegi mullu rekordi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KUMU.
KUMU. Foto: Peeter Langovits

Muuseumikülastuste arv kasvas 2011. aastal eelneva aastaga võrreldes 24 protsenti ja eelneva viie aasta keskmisega võrreldes koguni 30 protsenti, teatab statistikaamet.

2011. aastal külastati Eesti muuseume kokku ligi 2,7 miljonit korda, mis on taasiseseisvusaja kõrgeim näitaja.

Muuseumikülastuste kasvu taga võib näha eelkõige Tallinna kultuuripealinnaks olemise aastat. Välisturiste oli külastajate seas hinnanguliselt ligi kolmandik. 2010. aastal oli muuseumikülastusi 2,2 miljonit.

Muuseumitöötajate arv suurenes 8 protsenti ja investeeringud ligi viis korda varasema aastaga võrreldes. Seega on lootust, et külastuste arv kasvab ka järgnevatel aastatel, ehkki tõenäoliselt mitte nii kiiresti kui 2011. aastal. Sellegipoolest võib juhtuda, et muuseumid jõuavad lähiaastail ka kolme miljoni külastuseni aastas.

Muuseumikülastuste arvu poolest on Eesti esirinnas ka Euroopas. Egmus.eu andmetel on Eesti külastuste arvu poolest 100 000 elaniku kohta Norra ja Rootsi järel kolmandal kohal, muuseumide ja elanike arvu suhte poolest aga esimene. 100 000 elaniku kohta on Eestis 19 muuseumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles