Lang: möödunud aasta kriminaalpoliitika suurim saavutus oli Viru vangla

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla
Viru vangla Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Justiitsminister Rein Lang andis täna riigikogus ülevaat kriminaalpoliitika arengusuundade täitmisest möödunud aastal ning tõi suurema saavutusena Viru vangla avamist.

Lang väitis oma ettekandes, et võrreldes 2007. aastaga suurenes kuritegevus 2008. aastal ühe protsendi võrra. Minister seostab kuritegevuse kasvu suurenemist seadusmuudatusega, mille kohaselt pisivargused muudeti taas kuritegudeks.

Lang peab 2008. aasta üheks tähtsamaks kriminaalpoliitiliseks saavutuseks 1200 kohalise Viru vangla avamist ning Viljandi noortevangla sulgemist.

Minister tõdes, et organiseeritud kuritegevuse vastases võitluses on hästi käima läinud vara laiendatud konfiskeerimine. «Eelmisel aastal konfiskeeris kohus 9 kuu jooksul 63-s kriminaalasjas vara 2, 7 miljoni krooni ulatuses,» selgitas Lang.

Samuti on ministri sõnul õiguskaitseorganid suutnud tabada rohkem narkokurjategijaid ja organiseeritud grupeeringuid.

Lang peab oluliseks edasiminekuks E-toimiku rakendumist. «E-toimik rakendus hästi ning nüüd sisestavad kõik uurijad, prokurörid ja kohtunikud kogu menetlusinfo ühtsesse andmebaasi,» lisas Lang.

Minister märkis saavutuste hulgas veel kriminaalmenetlust kiirendava seaduse jõustumist, suure hulga rahvusvahelise õigusabi taotluste rahuldamist, ohvrikesksemaks muutunud kriminaalmenetlust.

Lang mainis ka karistuste karmistamist liiklusnõueterikkumiste eest ja korruptsioonivastase strateegia aastateks 2008-2012 heaks kiitmist.

Ette on valmistatud karistusjärgse kinnipidamise ja käitumiskontrolli võimaldamist reguleeriv seadus, riigivastaste kuritegude seaduspakett, nn jälituspakett ning karistusseadustiku parandused, mis muudavad karistatavaks ka raskest kuriteost osavõtu katse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles