Ilves: Viljandi on Eesti kultuuriloo tasakaalupunkt Tartu ja Tallinna vahel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia 60. sünnipäeval Ugala teatris, et Viljandi on Eesti oma tasakaalupunkt Tartu ja Tallinna vahel.

«Hoides meie traditsioonid elavana ja viies pärimuse paljude südametesse, muudab Viljandi Kultuuriakadeemia oma kindlal moel Eesti elukeskkonda hubasemaks ja rikkamaks,» ütles Ilves.

Riigipea tunnustas Viljandi tähendust Eesti aja- ja kultuuriloos, kutsudes mõtlema ainuüksi ärkamisaegsetele kultuuritegelastele, ümberkaudsetele õpetajatele ja ärksatele talupidajatele, ajalehele «Sakala», mis hakkas ilmuma 134 aastat tagasi ning loomulikult ka kultuuriakadeemiale, pärimusmuusikafestivalile ja Ugala teatrile.

Ilves tõdes, et Viljandist saadud kogemused, kooli vaimsus ja seal antav haridus ehk kokkuvõtvalt kogu Viljandi pärimusmeelsus mõjutab tänagi tugevalt meie kultuurielu olemust ja tulevikku, kõlades vastu kõikides Eesti nurkades.

«Viljandi Kultuuriakadeemia hoiab ja edendab meie oma traditsioonidele ja kogemustele põhinevat kultuuri ning meie enda eripära,» sõnas president.

Ilves meenutas, et väikestelt rahvastelt nõuab oma identiteedi säilitamine palju suuremat pingutust, sihiteadlikumat tegevust ja pikemat ettevaatamist kui seda vajavad suured rahvad.

Nõnda olemegi läbi sajandite – vastuoksa paljude teiste pessimismile – oma kultuuri hoidnud ja arendanud, sõnas Ilves, kinnitades, et Viljandi on siin üks olulisi punkte ja  keskpunkte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles