Kübersõja simulatsioon testib NATO ühtsust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus.
NATO küberkaitse kompetentsikeskus. Foto: Liis Treimann

Pühapäeval korraldab Euroopa Maja Tallinnas kübersõja simulatsiooni, kus sadakond tudengit panevad liikmesriikide tegevuse jäljendamisega proovile NATO ühtsuse olukorras, kus väiksema liikmesriigi julgeolek satub ohtu. Simulatsiooni elemendid on NATO ja ÜRO ning USA, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Eesti valitsused.

Paralleelselt NATO Chicago tippkohtumisega toimuv sessioon üritab selgitada välja, millised võiksid olla NATO suurriikide käitumismustrid, võttes võimalikult täpselt arvesse nende huvisid, rääkis Euroopa Maja juhatuse esimees Herman Kelomees Postimehele.

Eelneval kahel päeval on ÜROd simuleeriv töögrupp arutlenud Kosovo, Lõuna-Osseetia ja Abhaasia probleemide üle ning NATOt jäljendav nõukogu on väidelnud NATO-Venemaa suhete tulevikusuuna üle.

«Simulatsioonil puudub ette määratud tagajärg, oluline on prognoosida kõiki tegureid ja riikide huvisid arvesse võttes kõige realistlikumat võimalikku kulgu konfliktile,» ütles Kelomees. «Oluline on ka jõuda selgusele, kas tõlgendada küberrünnakut võrdsena sõjalise rünnakuga või mitte,» lisas ta.

Sessiooni toetavad programm Euroopa Noored ning hasartmängumaksu nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles