Miinitõrjeoperatsioonil leiti nädalaga 67 lõhkekeha

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinide lõhkamine.
Miinide lõhkamine. Foto: Liis Treimann

Miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit on esimese nädala jooksul leitud 67 maailmasõdade aegset lõhkekeha, neist 30 on tehtud kahjutuks. Enamik lõhkekehi on leitud Naissaare ja Aegna vahelt laevatee lähedusest.

«Maailmasõdade aegsete miinide suur hulk laevateede ümbruses näitab, et miinitõrje on jätkuvalt aktuaalne ja operatsioonide läbi viimine vajalik,» ütles operatsiooni üldjuht kaptenleitnant Ivo Värk.

Tema sõnul näitavad ajaloolised miinikaardid, et maailmasõdades võidelnud pooled veeskasid miine eelkõige olulisemate laevateede lähedusse, mistõttu jätkub nende puhastamisel tööd veel aastakümneteks. «Uute sonarite ja kaasaegsete sensorite kasutuselevõtt võimaldab leida miine ka väga keerulises tingimustes ja piirkondades, kus vanem tehnoloogia oli ebaefektiivne,» lisas ta.

Leitud lõhkekehadest 66 on maailmasõdade aegsed meremiinid ning üks lennukipomm. Operatsiooni käigus on üksused leidnud Hiiumaa lähistelt neli ja Tallinna lahest ühe vraki. Nende päritolu ei ole teada ning vajab lähemat uurimist.

14.-25. maini kestev miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit on selle aasta suurim miinitõrjeoperatsioon Läänemerel, mille eesmärgiks on sõdade käigus veesatud meremiinide ja muude lõhkekehade avastamine ja kahjutuks tegemine. Operatsioonist võtab osa 19 laeva 12 riigist. Koos rahvusvahelise tuukriüksusega osaleb operatsioonil pea 700 mereväelast. Operatsioonialad asuvad Tallinna lahel, Hiiumaa ja Vormsi ümbruses ning Suures väinas.

Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles