Ametlik teade võib ohustada lapse turvalisust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Andmekaitseinspektsioon (AKI) tegi mullu sotsiaalkindlustusametile ettekirjutuse muuta Ametlikes Teadaannetes avaldatavate elatisabiteadete avaldamise praktikat, sealhulgas laste nimede kohta, mis võib kaasa tuua pedofiilide huvi.

Sotsiaalkindlustusamet avaldab elatisabi määramise otsuseid, peretoetuste tagasinõudmise teateid ja puuetega inimeste sotsiaaltoetuseks liigselt makstud summade teateid, tehes seda Ametlikes Teadaannetes, kirjutab Õhtuleht.

Elatisabi määramise teadetes olid aga ära toodud ka laste nimed, toetuste tagasinõudmise otsustes näiteks lapse viibimine varjupaigas, lapse paigutamine lastekodusse, õpingute katkestamine, märgib AKI aastaraamat.

Ameti väide, et elatisabi määramise teate avaldamise eesmärgist tulenevalt on peale adressaadi isikuandmete oluline ka laste nimede avaldamine, pole AKI teatel pädev: inspektsiooni hinnangul on laste nimede avaldamine siinkohal üleliigne ega ole kooskõlas teate avaldamise eesmärgiga.

Samuti leiab inspektsioon, et laste isikuandmete sellisel viisil avaldamine internetis võib kaasa tuua näiteks koolikaaslaste halvustava suhtumise, ka võivad sellist infot ära kasutada pedofiilid, kes otsivad ligipääsu lastele, kelle koduses elus puudub stabiilsus ning kes on seetõttu haavatavamad ja psühholoogiliselt enam mõjutatavad, leiab inspektsioon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles