Kohus mõistis vallajuhilt välja üle 300 000 euro

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuus aastat tagasi puhaksid rattamatkajad Sondas Hasco projekti sildi all jalgu.
Kuus aastat tagasi puhaksid rattamatkajad Sondas Hasco projekti sildi all jalgu. Foto: Margus Ott / Virumaa Teataja.

Usalduse kuritarvitamises süüdistatud Ida-Virumaa Sonda endine vallavanem Ivo Teder, kes juhtis Sonda vallale enam kui 12 miljonit krooni kahju toonud Hasco keskkonnaprojekti, tunnistati Viru maakohtu poolt süüdi ning talt nõutakse valla kasuks välja enam kui 309 000 eurot.

Viru maakohtu otsusega mõisteti Ivo Teder 18. mail süüdi ja talle määrati karistuseks viiekuune vangistus kolmeaastase katseajaga ning talt mõisteti välja osa Sonda valla nõutud 12 miljonist kroonist ehk üle 309 000 euro kirjutab Põhjarannik. Lisaks tuleb tal tasuda enam kui 12 000 eurot õigusabikulusid. Teder juhtis Euroopa Komisjoni rahastatud keskkonnaprojekti, milleks eraldatud summa tuli Sonda vallal puuduliku aruandluse ja mittesihtotstarbeliste kulutuste tegemise tõttu tagasi maksta.


Maakohtu hinnangul on Teder on ametiseisundit ära kasutades teinud terve rea otsuseid ja kulutusi, mis ei ole põhjendatud ning mis on toonud vallale suurt rahalist kahju. Kokku leiti selliseid kulutusi olema selle summa eest, mis talt välja nõutakse.

Nii näiteks paneb kohus Tederile süüks, et vääralt kasutati keskkonnainvesteeringute keskuselt võetud lühiajalist laenu, mis oli volikogu otsusega mõeldud Euroopa Komisjonilt toetust saanud Hasco projekti omaosaluse katmiseks. Volikogu otsust eirates tehti sellest aga kulutusi, mis polnud põhjendatud ning mida tuli hiljem maksta valla eelarvest.

Lisaks tehti väljamakseid sellistele partneritele, kellega polnud lepinguid sõlmitud. Kui kõikide teiste partneritega olid lepingud sõlmitud, siis OYga FT-Transport, kellele tehti mitmeid makseid, seda tehtud ei olnud ning ettevõte loobus ka projektis osalemisest. Nii näiteks maksis Sonda vald Hasco projekti rahast kinni Kalvi mõisas korraldatud konverentsi enam kui 75 000kroonise arve, kusjuures teenuse tellija oli hoopis FT-Transport. Arvelduses selle ettevõttega on Teder kohtu hinnangul teadlikult ja tahtlikult rikkunud projekti tingimusi.

Teiste hulgas olid põhjendamatud ka mitmed kinnimakstud välislähetused, aga ka projektijuht Toom Pungasele makstud töötasu.

Sonda vallavanem Andrea Eiche sõnas, et on rahul sellega, et süüdimõistev otsus on lõpuks olemas. Sonda vald tegi politseile avalduse seoses ebaõnnestunud Hasco projektiga aastaid tagasi, kohtu eelistung toimus 2010. aastal ning süüdimõistva otsuseni läks veel kaks aastat.

«Ehkki ma ei usu, et Sonda vallal õnnestub osagi sellest rahast, mis meie kasuks välja mõisteti, tagasi saada, on vähemalt keegi karistada saanud,» ütles Eiche. Tema sõnul nõudsid nemad tsiviilhagi korras Tederilt enam kui 12 miljoni Eesti krooni tagasimaksmist, sest just nii suur oli kahju, mis vald läbikukkunud projektiga sai. Tegelik summa aga on veelgi suurem, kuna vald maksab siiamaani laenu, mis projekti läbikukkumise refinantseerimiseks tuli võtta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles