NATO liidrid andsid Venemaale raketikilbi kohta poliitilise garantii

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO tippkohtumine Chicagos
NATO tippkohtumine Chicagos Foto: SCANPIX

NATO liikmesriikide liidrid andsid Chicago tippkohtumisel Venemaale poliitilise garantii Euroopasse loodava raketikilbi mittesuunatustest Venemaa vastu.

«NATO raketikilp pole suunatud Venemaa vastu ega hakka õõnestama Venemaa tuumaheidutusjõude,» seisab Chicagos vastu võetud avalduses.

«Kahetsedes Venemaa korduvaid avaldusi võimalikest meetmetest, mis on suunatud NATO raketikilbi vastu, tervitame Venemaa valmisolekut jätkata dialoogi eesmärgiga leida tulevikus kokkulepped raketikilbi-koostöö raamistiku kohta,» seisab dokumendis.

«Võttes arvesse meie ühiseid huve Venemaaga julgeoleku vallas, jääme ustavaks koostööle raketikilbi vallas vastastikuse usalduse vaimus ning vastastikkuse tingimustel, nagu näitasid hiljutised taktikalise õhutõrje õppused, mis toimusid NATO-Venemaa Nõukogu raames,» kinnitavad alliansi liikmesriigid.

«Nõukogus jätkuvate jõupingutuste raames üritame määratleda, kuidas saaksid NATO ja Venemaa sõltumatud õhutõrjesüsteemid töötada üheskoos Euroopa julgeoleku tugevdamise eesmärgil,» seisab avalduses.

NATO liidrid teevad dokumendis samuti Venemaale ettepaneku tugevdada läbipaistvuse režiimi, vahetades regulaarselt infot NATO ja Venemaa vastavate õhutõrjesüsteemide kohta.

«Selline konkreetne koostöö raketikilbi vallas on parim viis anda Venemaale garantiid, mida ta taotleb NATO raketikilbi plaanide ja võimaluste kohta,» usuvad alliansi liidrid.

Venemaa on varem öelnud, et ei pea poliitilisi garantiisid NATO raketikilbi mittesuunatusest tema tuumaheidutusjõudude vastu piisavaks, nõudes selle kohta juriidiliselt siduvaid garantiisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles