Loho: MTÜ suudab parteist paremini oma huve kaitsta

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elver Loho ACTA lepingu vastasel miitingul
Elver Loho ACTA lepingu vastasel miitingul Foto: Peeter Langovits

MTÜ Eesti Interneti Kogukond (EIK) ei kavatse parteid moodustada, sest leiab, et MTÜ-na tegutsedes suudetakse palju efektiivsemalt kõigi parteidega koostööd teha ning sedasi internetikasutajate huve kaitsta.

MTÜ juhatuse esimees Elver Loho ütles, et partei moodustamise mõte käis korraks läbi vahetult pärast roheliste väljajäämist riigikogust, kui MTÜ ridades oli paar roheliste partei liiget. «Olin sellele tugevalt vastu. Idee sisu seisnes erinevate eri alade MTÜde liitmisel üheks parteiks, mis täidaks rohelistest jäänud võimuvaakumi,» sõnas Loho.

«Ma leian, et parim viis poliitikasse sekkuda on teha seda läbi apoliitilise lobitöö,» märkis ta. «Poliitikule on vaja kahte asja: hääli ja raha. MTÜ talle raha pakkuda ei saa, aga juba paarisajaliikmeline huvigrupp-MTÜ – mille võimuses on valimiste eel saata oma liikmetele e-kiri nimekirjaga poliitikutest, kes on olnud MTÜ-le abiks ja teisalt, kes MTÜ eesmärke takistanud – on arvestatav jõud poliitika mõjutamiseks,» leidis Loho.

Tema sõnul töötavad samal põhimõttel mõjusad huvigrupid arenenud demokraatiates ja Eestil oleks ka aeg lõpuks sinna maailma kuuluda.

«Mingi üsna kitsa huvigrupi eesmärkide saavutamiseks uue partei moodustamine on nagu sääsetapmine tuumapommiga. MTÜ on palju efektiivsem ja mõttekam ressursikasutus samade eesmärkide saavutamiseks,» arvas ta.

«Ei ole vaja iga pisiasja pealt oma parteid teha. Partei tegemine on tohutult suur töö ja automaatselt politiseerib huvigrupi eesmärgid,» arvas ta.

«Poliitikule on vaja hääli ja raha, mitte konkurente. Konkurent tuleb hävitada. Konkurendile ei tohi järgi anda. Kui konkurent midagi poliitiku pihta pröökab, on seda väga lihtne meedias vormistada poliitiliseks võitluseks ja kõik sisulised argumendid on nagu nõiaväel minema pühitud - algab labane mudamaadlus,» ei meeldinud Lohole.

Loho lisas, et tema arvates on MTÜ Piraadipartei aktiviseerumine Eesti internetikasutajatele kahjulik. «Õnneks suutsime autoriõiguse reformi käima tõmmata enne Piraadipartei aktiviseerumist Eestis. Ma siiralt kardan, et Eesti internetikasutajad on tulevikus sunnitud loobuma mitmetest oma praegustest õigustest ja vabadustest - need lihtsalt ohverdatakse poliitilise võitluse altaril paari ambitsioonika inimese parteiprojekti nimel.»

«Maailma piraadiparteide põhinõudmise - autoriõiguse reformi – suutsime algatada ACTA meeleavalduse pinnalt ja oleme juba kutse saanud esimesele töögrupi kohtumisele. Meie oleme 94-liikmeline üsna noor MTÜ. Piraadiparteidel on üle maailma kümneid tuhandeid liikmeid ja nad on esindatud mitmetes parlamentides, muuhulgas ka Euroopa Parlamendis, aga pole veel suutnud kusagil edukat autoriõiguse reformi läbi viia,» põhjendas ta.

«Piraadipartei parteilisus politiseerib ära kõik, mida nad ütlevad. Nad on poliitikas konkurent, mitte partner,» nentis MTÜ juht. «Apoliitiline MTÜ on iga partei partner, ükskõik kes parajasti võimul on. Eksisteerib vastastikku kasulik suhe,» oli ta pragmaatiline. «Kui aga poliitik annab Piraadipartei nõudmistele järgi, siis ta hoopis kaotab hääli.»

Selleks, et Piraadipartei sarnased huvigrupi-parteid oma poliitika ajamiseks võimule saaksid, peaks neid valima vähemalt veerand aktiivsest valijaskonnast. «Ma ei näe Eestis järgmise 10-15 aasta jooksul midagi sellist toimumas,» tõdes Loho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles