Meikar: kahtlaste annetuste paljastamise tingis riigikohtu lahend

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar vabariigi aastapäeval riiklikku teenetemärki vastu võtmas.
Silver Meikar vabariigi aastapäeval riiklikku teenetemärki vastu võtmas. Foto: Margus Ansu

Reformierakonda kuuluva Silver Meikari sõnul tingis parteile teadmata päritoluga suurte summade erakonnale annetamise paljastamise riigikohtu lahend, mille kohaselt ei saa kedagi mõjuvõimuga kauplemises süüdi mõista.
 

«Põhjus, millepärast praegu, on see, et riigikohus otsustas, et mõjuvõimuga kauplemise paragrahve ei saa kasutada,» põhjendas Meikar BNSile oma avaldusega just praegu avalikkuse ette tulemist.

«Väga pikalt on räägitud, mismoodi muuta erakondade rahastamist läbipaistvamaks ja kogu seda poliitikat ausamaks. Tänasel hetkel me oleme situatsioonis, kus tegelikult regulatsioon puudub,» tõdes Meikar. «Minu suur soov on, et tänu avalikkuse huvile ja avalikkuse survele toimuks seekord muudatus,» sõnas Meikar.

«Ma soovin, et need inimesed, kes on olnud seotud niisuguste tehingutega, ütleksid ausalt ära, et jah, nad on seda teinud ja seeläbi välistavad võimaluse, et nendega saaks manipuleerida,» lisas Meikar. «Ja teiseks toimuks sisuline muutus seadusandluses, kus reaalselt reguleeritakse ära ja välistatakse sellised võimalused ja kolmandaks muutuks üldine poliitiline kultuur,» sõnas Meikar.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas teisipäeval Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud.

Meikar nimetab toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

Meikari kinnitusel seisab Reformierakonna kvartaliaruandes, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kokku kuuel korral, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini.

«Selle raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal. Enne annetamist helistas mulle peasekretär Kristen Michal ja küsis, kas olen nõus erakonda toetama. «Muidugi oleksin nõus,» vastasin ja lisasin, «kuid ega väga palju antud hetkel võimalik ei ole.» Sain teada, et ega see tegelikult mulle mingeid kulusid kaasa ei toogi. Mulle antakse sulas kontole kandmiseks nii suur summa, mis kahtlasena ei näiks,» kirjeldas Meikar toimunut ja lisas, et oli ettepanekuga nõus.

Reformierakondlane Kristen Michal on praegu justiitsminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles