Michal ja Lillo lükkavad Meikari väited tagasi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal ja riigikogu liige Kalev Lillo.
Justiitsminister Kristen Michal ja riigikogu liige Kalev Lillo. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna endien peasekretär Kristen Michal ja erakonna liige Kalev Lillo tegid ühisavalduse, milles lükkavad tagasi Silver Meikari väited erakonnale varjatud annetuste korraldamise kohta. Ühtlasi lubavad nad teha politseisse avalduse.

«Leiame, et Silver Meikari väited, et ta ei ole Reformierakonnale annetanud oma rahaliste vahendite arvelt, on üllatavad ja kahetsusväärsed ning peame antud olukorras ainuvõimalikuks, et selliseid väiteid ja seda, kas esitatud väidetes on kuriteole viitavat informatsiooni, uuriks prokuratuur ja politsei,» märkisid Kristen Michal ja Kalev Lillo.

«Pidasin Silver Meikarit oma sõbraks. Oleme koos rajanud erakonna noorteorganisatsiooni ja olen olnud talle toeks ja tööandjaks aegadel, kui tal pole lihtne olnud. Seda enam olen pettunud selliste avalduste üle,» ütles Kristen Michal.

«Ilmselt jäävad meie poolsed väited Silver Meikariga on - ei ole väitluseks ja ma ei suuda tõestada, et mina või mõne teise erakonna peasekretär ei ole kaamel. Erakonna peasekretäri töö lõpuks ongi küsida annetusi erakonnale, mitte endale. Olen seda teinud kaheksa aastat ja see kajastub Reformierakonna majandusaasta aruandes, mis on auditeeritud ja revisjonikomisjoni aruandega kinnitatud Reformierakonna üldkogu poolt,» lausus Michal.

«Kui Silveril on mingeid etteheiteid endale või teistele, on tal olnud aastate jooksul võimalus see küsimus alati tõstatada – nii küsimuse kui sõnavõtuna üldkogul. Ta ei ole seda aastate jooksul teinud ja on valinud skandaali tee,» rääkis Michal.

«Küll saan öelda, et minu teod ministrina on alati olnud suunatud suurema avalikustamise ja läbipaistvuse suunas – olgu selleks uus avaliku teenistuse seadus või uus korruptsioonivastane seadus. Ja seda loetelu võib jätkata.»

Michali kinnitusel tuleb Silver Meikari väited kindlasti läbi uurida ning kindlasti peaks ta selgitama raha päritolu, mida ta oma vahenditena erakonnale annetas. «Erakond arvas, et tegu on tema rahaga, summa iseenesest varasema riigikogu liikme puhul meis küll kahtlust ei äratanud. Teeme omalt poolt avalduse õiguskaitseorganitele, et uurida, kas midagi selles loos viitab võimalikule kuriteole,» sõnas Kristen Michal.

«Reformierakonna tööjaotus tol ajal oli üsna selge – peasekretär ehk Kristen Michal suhtles ettevõtjate ja suuremate annetajatega ning minu töö oli suhelda piirkondade ja muuhulgas ka riigikogu liikmetega, et paluda annetusi ning vaadata, et kampaaniakulud kaetud saaks,» ütles Kalev Lillo.

«Seega ei vasta tõele väide, et Kristen Michal tollase peasekretärina oleks Silver Meikarilt annetust palunud. Kindlasti lükkan ümber väited, et oleksin Silver Meikarile raha andnud. Loomulikult on aastaid hiljem alati võimalik kellel iganes öelda, et ta ei ole annetusi teinud oma vara arvelt ja Kalev Lillo surus neile ümbriku põue, kuid saan vaid veelkord kinnitada, et midagi sellist ei ole olnud,» rõhutas Lillo.

Lillo märkis, et Silver Meikar oli 2009. aasta erakonna europarlamendi valimisnimekirjas kõrgel neljandal kohal ning seega võis Silver Meikari poolt tehtud annetuste näol tegemist olla hoopis tema kampaaniakulude hüvitamisega erakonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles