Sotsid seaksid erakondade valimiskuludele 400 000-eurose piiri

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE valimisreklaam - volditav paberlennuk.
SDE valimisreklaam - volditav paberlennuk. Foto: Toomas Huik/Postimees

Sotsiaaldemokraadid esitasid valimisseadusi muutvale eelnõule parandusettepanekud, mis ei luba erakondadel kulutada nii riigikogu, kohalike omavalitsuste kui ka europarlamendi valimistel reklaamile üle 400 000 euro.

«Ühiskonna üheks valupunktiks on aastaid olnud erakondade rahastamine, millega seonduvad inetud lood ja hämarad tehingud,» ütles riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Kajar Lember.

Sotside hinnangul oleks 400 000 eurot mõistlik ülempiir valimiskuludele. Nende ettepanekute jõustamine aitab Lemberi kinnitusel piirata arutut raha raiskamist valimiskampaaniates ja muuta erakondade rahaasjad läbipaistvamaks.

Samuti tahavad sotsiaaldemokraadid kehtestada korra, mis kohustab erakondade rahastamise järelevalve komisjoni tellima sõltumatu auditi, mis hindaks parteide tegelikke valimiskulutusi. SDE ettepaneku kohaselt peab erakonna, valimisliidu ja üksikkandidaadi valimiskuludele tehtud audit «sisaldama detailset ülevaadet televisioonis, raadios, internetis, ajalehtedes, ajakirjades ning trükistes avaldatud reklaamist ning selle tavapärasest hinnast.»

Seda tuleb teha selleks, et keegi ei saaks osta kahtlastel asjaoludel reklaami turuhinnast oluliselt odavamalt.
«Eesti avalikkus ootab erakondade rahastamise korrastamist ja valimiseelse nn võidurelvastumise lõpetamist. Lisaks sunnib valimiskulude ülempiir erakondi keskenduma kampaaniates sisulisele debatile,» arvas Lember.

Ta toonitas, et seni, kuni ei tule murrangut erakondade rahastamis- ja valimisreeglitesse, pole ka loota, et kasvaks inimeste usaldus poliitikute ja riigikogu vastu.

Euroopa Parlamendi valimise, kohaliku omavalitsuste volikogu valimise ja riigikogu valimise seaduste muutmise seaduse eelnõu peaks parlamendis tulema teisele lugemisele juunis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles